Dolar

34,8647

Euro

36,6580

Altın

3.047,58

Bist

10.058,47

İlber Ortaylı'dan Bozkurt yorumu!

Milli futbolcumuz Merih Demiral’ın Avusturya galibiyetinin ardından yaptığı 'Bozkurt' işareti tartışma yarattı. UEFA soruşturma başlatırken, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Bozkurt'un Türk tarihinde önemli bir sembol olduğunu vurguladı.

6 Ay Önce Güncellendi

2024-07-05 12:07:42

İlber Ortaylı'dan Bozkurt yorumu!

Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre, milli futbolcumuz Merih Demiral'ın Avusturya galibiyetinin ardından gol sevincini "Bozkurt" sembolüyle kutlaması tartışmalara yol açtı. Alman yetkililer bu duruma tepki gösterirken, diplomatik çevrelerde hareketlilik yaşandı ve UEFA soruşturma başlatacağını duyurdu. Türkiye'de ise bu sembolün "siyasi" olduğunu savunanlarla "tarihi" olduğunu belirtenler arasında görüş ayrılığı oluştu.

1927'de basılan ve dönemin Maliye Bakanı Mustafa Abdülhalik Renda'nın imzasını taşıyan 5 Türk Lirası'nın üzerinde Bozkurt görseli yer alıyor. Tartışmalar sürerken, Hürriyet yazarı ve tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Bozkurt sembolünün anlamı ve Türk tarihindeki yeri soruldu. Prof. Dr. Ortaylı şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türk tarihinde ‘Bozkurt' bir semboldür, idoldür. Sadece bir partinin veya grubun sembolü değildir. Biz çöl insanları değiliz, steplerden gelen bir milletiz. Bu nedenle kurt bizim için önemli ve anlamlı bir semboldür. Destanları ve hikâyeleri vardır. Kurt tür olarak da çok dayanıklıdır. Kurt, sırtını herhangi bir yere dayamadan savaşabilen bir hayvandır. Yaşam mücadelesi verme bakımından çok beceriklidir. Sürü halinde avlanabilir ama tek başına da çok dirayetli ve dirençlidir.

Bu yüzden yaşam mücadelesi veren, özgürlük savaşı veren milletler için ayrı bir sembolik değeri ve önemi vardır. Millî Mücadele'de de sembol olarak yer almıştır. Devlet tarafından çok kullanılmıştır. Eserlerde de bulunmaktadır. Kimseyi ilgilendirmez. Gamalı haç ve Naziler ile bir benzerlik kurmak saçmalıktır. Bozkurt, birinin kafasından çıkmış, sonradan üretilmiş bir sembol değildir. Bir milletin mücadele azmi ve kararlılığını ifade eden tarihi bir derinliği vardır. Roma'nın (Remus ve Romulus'u büyüten) kurduyla bağlantısı var mıdır bilemem ama başka milletler de kullanmıştır onu. Örneğin Macarlar. Ayrıca Volga Nehri boyunca da kullanılır. Yabancılar da Atatürk'e ‘Bozkurt' diyordu. Atatürk de bozkurt sembolünü benimsemiştir. Paraların üzerinde kullanılmıştır, o dönemi hatırlayın. Başka yerlerde de semboldü. Dönemin siyasi ortamı gereği İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bu semboller kalktı.”

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara