'Ilımlı İslam'ın gölgesinde Suudi Arabistan
Ilımlı islam'a geçilen Suudi Arabistan'da günlük hayat ABD'nin medya organı New York Times tarafından gözler önüne serildi.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-25 10:31:57

Güncelleme Tarihi: 2017-12-25 10:31:57

Suudi Arabistan ve Veliaht Prens Selman ile ismini sıkça duyduğumuz ılımlı İslam, Suudilerin yaşantısını kökten değiştirmeye başladı.
Kadınların hayata kazandırılması ile etkisini gösteren bu yaşam biçimi, ABD'nin ünlü gazetelerinden New York Times tarafından belgelendi.

SUUDİ ARABİSTAN'DA KÖKLÜ DEĞİŞİM

Uzun zamandır dünyanın en kısıtlayıcı ülkelerinden olan Suudi Arabistan'da köklü bir değişim yaşanıyor. Özellikle kadınlar konusunda yaşanan bu değişim, kendisini iyice göstermeye başladı.

Kamusal alandan başörtüsünün çıkartılmasından tutun da yalnız seyahat etmeye, birçok şey büyük bir değişime uğradı. Otomobil kullanımına getirilen serbestlik ile başlayan bu değişim rüzgarları günlük yaşama ve sokaklara da etkisini gösterdi.

SUUDİ KADINLARININ GÜNLÜK YAŞANTILARI

Suudi Arabistan'da yaşanan bu kökten değişim kadınların giyiminden, kültürel aktivitelerine, yaşamından her alana kadar etkisini gösterdi.

Örneğin sokakta yalnız başına gezemeyen kadınlar artık parklarda, bahçelerde oturabiliyor. Bununla birlikte akşam saatlerinde dışarı çıkması uygun görülmeyen genç kadınlar, rahatlıkla gezip eğlenebiliyor ve görünürde saat sınırlaması da bulunmuyor.

KADIN- ERKEK AYRIMI ORTADAN KALKTI

Suudi Arabistan'da yaşanan bu devrimle, cinsiyetçilik olayı tamamen kayboldu. Bununla birlikte her alanda kendini gösteren kadın-erkek ayrımı ortadan kalktı.

Örneğin restoranlar aileler ve kadın-erkek olarak bölümlere ayrılırken, bu durum şu anda o kadar da dikkate değer bulunmuyor. Zira kadınlar erkek bölümünden, erkekler de kadın bölümünden alışverişlerini yapabiliyorlar.

ILIMLI İSLAMIN GÖLGESİNDE SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman'ın etkisiyle ortaya çıkan ılımlı İslam akımı, ABD ile başlayan sıkı müttefiklik ile ortaya çıktı. Bu bağlamda ilginç adımlar atan Suudi makamlar, kadınlara verdikleri ayrıcalıklar ve haklar ile öne çıktı, adını tüm dünyaya duyurdu.

Bu yapılanlar dünyaca devrim olarak görülürken, kadınlara verilen başlıca haklar "araç kullanmak, stadyumlara girebilmek, kamusal alanda yalnız başına bulunabilmek ve devlet makamlarında çalışabilmek" oldu.