Irak'ın kuzeyinde huzur, yatırımlar peş peşe geliyor
Türkiye nin PKK ya karşı zaferi, Irak ın kuzeyinde yatırım fırsatlarını doğuruyor. Terörün temizlendiği bölgelerde huzur, turizmi canlandırmak için yeni projelere kapı açıyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-28 13:15:42

Güncelleme Tarihi: 2024-10-28 13:27:00

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı yürüttüğü başarılı operasyonlar sonucunda, Irak'ın kuzeyinde terörden arındırılan bölgelerde huzur ortamı sağlanırken, kalkınmaya yönelik yatırımlar da hız kazandı. Şeladize nahiyesinde, bölge halkı için yeni projeler hayata geçirilmeye başlandı.

PKK'NIN İŞGALİNE SON VERİLİYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin yanı sıra polis ve sivilleri hedef alan PKK, yüzlerce köyü işgal ederek halkın arazilerini kullanmasını engelliyor. Türkiye'nin operasyonları sonrası, terör örgütünden temizlenen bölgelerde huzur hakim olmaya başladı.

YATIRIMLARLA TURİZM CANLANIYOR

Amedi ilçesi, yaz aylarında güney vilayetlerden gelen Iraklıların uğrak yeri haline gelirken, terörden arındırılan yerler, turizm açısından büyük bir potansiyele sahip. Şeladize nahiyesinde yapılan yeni projeler, yerel halkın hayatını olumlu yönde etkileyecek.

"Huzur Oldukça Projeler de Olacak"

Şeladize Nahiye Müdürü Rizgar Ubeyd, terör örgütünün etkisinin azalmasının ardından hükümetin bölgeye özel bir önem verdiğini belirtti. Ubeyd, "Şeladize sahil projesinde önemli ilerlemeler sağlandı. Bu proje ile yüzlerce gencimize iş imkanı sağlanacak," ifadelerini kullandı.

TURİSTLER ŞELADİZE'YE GELİYOR

Şeladize sakinlerinden Nevzad İbrahim, "Bölgedeki huzur ortamı sayesinde yeni bir dönem başlıyor. Hükümet kalkınma hamleleri başlatmış durumda," diyerek umut dolu bir gelecek öngördü. Diğer bir sakin Fehd Şükrü de, "Önceden PKK nedeniyle insanlar gelmiyordu, şimdi ise bölge canlanıyor," dedi.

Terör örgütü nedeniyle yüzlerce köye hizmet götürülemediğinin altını çizen Barzani, "Peşmerge, PKK'nın daha fazla gelmemesi için bir hat oluşturdu. PKK hiçbir şekilde bize kulak asmıyor." demişti.

Barzani, bölgedeki birçok projenin terör örgütü PKK'nın varlığı nedeniyle hayata geçirilemediğini de vurgulamıştı.

Duhok Valisi Ali Tatar, 16 Ağustos 2023'te yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'nın, IKBY'ye hizmet götürülmesini engellediğini belirterek, şöyle konuşmuştu:

"(Birçok projeyi ve yol yapım çalışmalarını PKK'nın varlığı nedeniyle durdurduk. PKK bu bölgenin gelişmesini istemiyor. PKK bu bölgelerin gelişmesini istemiyor. Bölge halkımız köylerine gidemiyor. Ben de buralıyım ve köyümüze gidemiyoruz."