İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin vatandaşı olan gençlere yönelik İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Ensar Vakfı paydaşlığında yürütülen, İslam İşbirliği Teşkilatı Uluslararası Staj Programı'nın (OIC INTERN) tanıtımı, Sheraton Grand Ataşehir Hotel'de gerçekleştirildi.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili ve Ensar Vakfı Genel Kurul Üyesi Bilal Erdoğan, SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Mehmet Köse, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı, Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve BAYKAR Makina Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın da katıldığı program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve tanıtım filminin gösterimi ile başladı.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilat Uluslararası Staj Programı için, "Bu programın diğer üye ülkelerde de uygulanması ve üye olmayan diğer ülkelerde yaşayan azınlık veya diaspora konumundaki kardeşlerimize de açılmasını önemsiyorum. Söz konusu program uzun vadede tıpkı AB içerisinde uygulanan değişim programlarında olduğu gibi, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında insan kaynakları hareketliliğini sağlayarak, kültürel ve ekonomik alışverişi kolaylaştıracak, insanlarımızın kaynaşmasına vesile olacaktır" dedi.
Bu öğrencilerin, aynı zamanda Türkiye ile ülkeleri arasında gönüllü kültür elçileri olduğunu belirten Çavuşoğlu, BM göç verilerine göre yüzde 16 ile (3 milyonun üzerinde) dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de 800 binden fazla eğitim alan yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğunu, bu rakamın yaklaşık 103 bininin, üniversite öğrencilerine tekabül ettiğini belirtti.
EĞİTİM PEYGAMBER MESLEĞİ
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz da programın amacına ulaşacağına inandığını dile getirdi. Yılmaz, iş adamlarına "Bir insana yapılabilecek en büyük katkı onun eğitimine katkıda bulunmaktır. Eğitmek peygamber mesleği, insan yetiştirmek peygamber mesleğidir. Nerede eğitim olur? Okulda, ailede, iş yerinde eğitim olur, yeryüzü bir okuldur. Staj, eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Staj ihtiyacı olan bütün kardeşlerimize staj imkanı sağlamanızı istiyorum" diyerek çağrıda bulunan Bakan Yılmaz, eğitimin tek taraflı olmadığına, stajyerlerden öğrenilecek konuların da olabileceğine işaret etti.
Yılmaz, "Şunu gördük ve yaşayarak tecrübe ettik ki; eğer nitelikli bilgiye sahip değilseniz tam bağımsız değilsiniz, tam bağımsız olabilmek için nitelikli bilgiye sahip olabilmek lazım. Nitelikli bilgiye sahip olmak da yetmez, nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına da sahip olmak gerekir. Dolayısıyla bizler ortak bir medeniyetin temsilcileri olarak, birbirimizi ne kadar iyi tanırsak, ne kadar fazla iş birliği içerisinde olursak o derece bizden beklenenleri yerine getirebiliriz. Bizler gerçekten büyük bir aileyiz. Birlik ve beraberliğimizden doğacak güç her birimizin gücünden ayrı ayrı kat be kat fazla olacaktır. Bizler aynı kültürün, aynı ortak değerin mensuplarıyız, kardeşiz; bu kardeşliğin gereğini yerine getirmek de hepimizin boynunun borcudur" dedi.
BU PROGRAMIN BAŞARISININ TAKİPÇİSİ OLALIM
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, "Bu program inşallah bizim, İslam dünyasının birbiriyle daha fazla ünsiyet geliştirmesine, ümmet bilincinin daha çok yerleşmesine vesile olur. İşverenlerin ve gençlerin daha verimli bir istihdam politikası oluşmasına hizmet edeceği bir düzlem olarak hizmet vermiş olur. İnşallah bu program başarılı olduktan sonra OIC ötesi ülkelerle bu tür çalışmalar yapılır. Emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bu programın başarısının takipçisi olalım. Buraya katılan işverenlerimiz de artık bir şekilde bu programa stajyer taleplerini girmek suretiyle bunun hızla çalışır hale gelmesine katkı sağlarlar" diye konuştu.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar ise söz konusu programın '2023 vizyonu' için önemli olduğunu, kendisinin de bu programı çok önemsediğini örneklerle anlattı. Bayraktar, şu ifadelere yer verdi: "Amerika'da bilgisayar, GPS ve internet teknolojileri gibi çalışmalar dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanmış en seçme beyinler tarafından yapılıyordu. Laboratuvarda 100 kişi varsa bunun yüzde 95'i yurt dışından gelen yabancı öğrencilerdi. Kendi insan kaynağı bu araştırmaları yapmaya yetmiyor 300 milyonluk Amerika'nın, dünyanın her tarafından seçme beyinleri toplayarak yüksek teknolojileri geliştirmek için kullanıyorlardı. Bir anlamda ecdadımız Osmanlı'nın yaptığı gibi devşirme sistemiyle kendi sistemlerine entegre ediyorlardı. Bunun sonucunda da teknolojide ve diğer alanlarda birçok ülkenin önüne geçmeye, buluşların en önünde gitmeyi başarabiliyorlardı. Bizim de muhakkak ülkemizi 2023 hedefleri doğrultusunda, muasır medeniyetler seviyesine hatta ötesine teknolojik anlamda hem bağımsız olmak hem de güçlü olabilmek için muhakkak kardeş İslam ülkelerimizle birlikte bu tarz işbirliklerine girişmemiz gerekiyor bu devirde."
SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya, programın sunumu esnasında, selamlama konuşması gerçekleştirdi. Kulaklıkaya, "Nüfus, ülkelerin kalkınmasının en önemli motorudur." Kulaklıkaya, "Hele hele genç nüfus istihdam açısından ülkenin çözmek zorunda olduğu başka önemli bir problem alanı olabilmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerde gençlerin işsizlik oranlarına baktığı zaman ne yazık ki yüzde 16 gibi yüksek bir rakamla karşı karşıyayız. Genel olarak İslam ülkelerindeki işsizlik, bütün çabalara rağmen düşürülememektedir. İşsizliğin azaltılması konusunda gerek teşkilat bünyesindeki ilgili kuruluşlar, gerekse de merkezimiz tarafından bir takım projeler geliştirilmektedir."
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
Ensar Vakfı Başkanı Dilberoğlu da programın pilot il olarak İstanbul ve Ankara'da uygulandığını, daha sonra ülke geneline yayılacağını anlattı. İş dünyasına programa katkı sağlanması için çağrıda bulunan Dilberoğlu, 57 İslam ülkesinde projenin faaliyete geçmesi için katılımcılardan destek istedi. Staj programının sıkı işbirliği ve ortaklıklara zemin hazırlaması amaçlandığının üstünü çizen Dilberoğlu, temelleri 2010 yılında İslam Ülkeleri Mesleki Eğitim İşbirliği Programı (OIC-VET) kapsamında Türkiye'de okuyan uluslararası öğrencilere yönelik gerçekleştirilen örnek staj uygulaması ile atılan, çeşitli eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle stajyerlerin liderlik, girişimcilik ve iletişim becerileri kazanmalarının amaçlandığı OIC INTERN'in aynı zamanda sosyal ve kültürel etkileri de göz önüne alındığında, üye ülkeler arasında uluslararası iş kültürü oluşmak, daha sıkı işbirliği ve ortaklıklara zemin hazırlama noktasında önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
Uluslararası öğrencilerin stajlarını Türkiye'deki kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirirken öğrenim hayatlarında edindikleri becerileri tecrübeye dönüştürme fırsatı bulacakları OIC INTERN'in, sonraki süreçlerde İslam ülkeleri arasında bir staj değişim programı olarak devam edeceği ve İslam dünyasında kültürel etkileşimin yanı sıra mesleki kodlar üzerinden de etkileşime imkan sağlayacağı belirtildi. Programın ayrıca, İslam ülkeleri arasında sosyal, kültürel ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olacağı ifade edildi.
Etkinlik, katılımcıların toplu olarak 'aile fotoğrafı' çektirmesiyle sona erdi.