İsmail Yaşa: 'Rusya’nın elinin zayıflaması Suriye’den Libya’ya birçok yerde Türkiye’yi rahatlatır'
Hafta sonu Rusya'da patlak veren Wagner gurubunun isyanı medyada tartışılmaya devam ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2023-06-26 22:38:52

Güncelleme Tarihi: 2023-06-26 22:41:47

Yevgeni Prigojin'in kurucusu olduğu paralı asker şirketi Wagner'in Moskova'ya isyan etmesinin ardından medyanın dikkati Rusya üzerine yoğunlaştı.

Wagner isyanının Rus dış politikasına muhtemel etkileri üzerinde duran Diriliş Postası yazarı İsmail Yaşa'nın değerlendirmesi:

"Arap sokağında Rusya yorumları"

Çift kutuplu dünyanın iki süper gücünden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) mirasçısı Rusya gibi büyük bir ülkede yaşanan herhangi bir karmaşanın ve iç çatışmanın sadece ülke içinde değil bölgesel ve küresel boyutlarda da etkileri olacaktır.

Dolayısıyla son günlerde yaşananlar türünden gelişmeler tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip edilir ve gerginliğin nasıl sonra ereceği, ne yöne evrileceği ve olası etkileri tahmin edilmeye çalışılır.

Arap Baharı devrimlerinin karşı devrimlerle bastırılması sürecinde Moskova'nın diktatör rejimlere verdiği destekten canı yanan Arap halkları da paramiliter Rus grubu Wagner'in “Hoşafın yağı nerede?” diyerek patronuna isyanını heyecanla ve “iki zalimin birbirlerine zarar vermesini temenni ederek” izliyor.

Suriye'de rejim güçlerinin ve şebbihanın döktüğü her damla kandan sorumlu olan ve kendisi de çok kan döken / dökmeye devam eden Rus ordusu ile Libya'da savaş baronu Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'u işgal girişimine destek olan Wagner'in çatışmasında, iki tarafın da darbe yemesi, milyonlarca mazluma az da olsa mutluluk verecektir.

Wagner'in güç zehirlenmesi yaşayarak kendisini besleyip büyüten Putin'e isyan ettiği söylenirken asıl güç zehirlenmesini yaşayan Putin'in Kırım'ı ilhak ettikten sonra Ukrayna'yı işgal etmeye kalkıştığı, Suriye'de birçok katliam gerçekleştirdiği, Rus katiller sürüsünü Libya'ya ve Afrika ülkelerine gönderdiği unutulmamalı.

Dünyanın dikkati Wagner krizine çevriliyken Rus ordusu İdlib'in batısındaki Cisru'ş-Şuğur'da pazar yerini vurarak yeni bir cinayete imza attı.

SUDAN'DA ORDUYA BAŞKALDIRAN HDK VE WAGNER

Sudan'da orduya başkaldırarak iç savaş başlatan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) adlı paramiliter grup ile Wagner arasındaki iş birliği, Arap sokağının Rusya'daki çatışmaya ilgisinin bir başka sebebi.

HDK'nın başındaki “Hımidti” lakaplı Muhammed Hamdan Dagalu'nun da sosisli sandviç satıcısıyken hızla yükselen ve Wagner'i kuran Evgeny Prigojin'inkine benzer bir hikâyesi var.

Dagalu da deve çobanıyken Sudan'ın devrik lideri Ömer el-Beşir tarafından Darfur'da ayrılıkçılara karşı savaşması için desteklendi ve hızla yükseldi.

Kurduğu paramiliter grup zamanla büyüyerek paralel ordu hâline geldi.

Bu arada Dagalu da Prigojin gibi aşırı zenginlemiş ve emrindeki milislerle altın madenlerinin işletilmesi dâhil birçok işi yapar olmuştu.

"RUSYA'NIN ELİ ZAYIFLAR, TÜRKİYE RAHATLAR"

Rusya'daki krizin ateşi Prigojin'in Belarus'a gitmeyi kabul etmesi ve Wagner'in geri çekilmesiyle sönmüş görünüyor.

Fakat Ukrayna'da batağa saplanan ve büyük kayıplar veren, paramiliter bir grubun Moskova'ya ilerlemesini engellemek için yollara hendekler kazan Rus ordusunun karizması tekrar çizildi.

Wagner isyanının etkilerini tam olarak görmek için bir süre daha beklemek gerekecek.

İç çatışma sebebiyle Rusya'nın elinin zayıflaması Suriye'den Libya'ya birçok yerde Türkiye'yi rahatlatır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu son krizde Putin'e verdiği desteğin karşılıksız olduğu zannedilmemeli.

Wagner krizi bu kadar kısa sürede sona ermeseydi sanki daha iyi olurdu.

Türk devletleri de üzerlerindeki Rus etkisinden kurtulmak ve birliklerini güçlendirmek için her türlü gelişmeye hazır olmalılar.

Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için ayağımıza kadar gelen fırsatları kaçırmamamız gerekiyor.

DirilişPostası