15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili en çok tartışılan konuların başında gelen bir subay tarafından MİT'e yapılan ihbarla ilgili olarak raporda "15 Temmuz 2017 tarihinde saat 14.20 sıralarında Teşkilat Karargahı'na gelen ve teşkilatımızla daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen (kimlik teyidi, arşiv taraması vb.) geçirilmesi akabinde saat 15.30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından ‘Kara Havacılık Okulu'nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı'na saldırı yapılacağı' yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir" ifadeleri yer aldı.
Raporda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 15 Temmuz günü saat 18.00 civarında Genelkurmay Başkanı ile bir arada olduğu esnada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koruma müdürünü aradığı ancak Cumhurbaşkanı'na ulaşamadığı, koruma müdüründen bir anormallik olmadığı yönünde bilgi aldığı aktarıldı.
Raporda ayrıca MİT Müsteşarı Fidan'ın Genelkurmay Karargahında bir süre beklemeye devam ettiği, ancak Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan "saldırı ihbarının teyidine yönelik herhangi bir haber gelmemesi üzerine" saat 20.30'da MİT Karargahı'nda Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusu nedeniyle saat 20.20'de Genelkurmay Karargahı'ndan ayrıldığı belirtildi.
MİT Müsteşarı Hakan Fidan imzasıyla TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'na gönderilen 36 sayfalık raporda 15 Temmuz günü MİT'e yapılan ihbar ve MİT'in darbe girişiminin bastırılmasında oynadığı rol anlatılırken FETÖ yapılanmasının ulusal ve uluslararası yapısı hakkında da bilgi verildi.
Darbe girişimiyle ilgili en çok tartışılan konuların başında 15 Temmuz günü Kara Havacılık Komutanlığı'na görevli bir subayın MİT'e darbe girişimi ihbarında bulunduğu iddiaları geliyor. O. K. isimli subayın darbe girişimiyle ilgili savcılık ifadesinde "Bir helikopter Hakan Fidan'ı alacak, diğer helikopterin ne yapacağını bilmiyorum. Bana (MİT'te) ne olacağını sordular, ben de büyük bir faaliyet olabileceğini, hatta darbe faaliyeti olabileceğini söyledim. ‘Çok kan akacak' dediklerine göre, bu faaliyetin iyi niyetli bir faaliyet olmadığını söyledim. Hatta kendilerine YAŞ kararlarında FETÖ'cülere karşı büyük bir temizlik olabileceği sürekli yazılıyor. Bu nedenle YAŞ öncesinde bir darbe faaliyeti olabileceğini söyledim" dediği aktarılmıştı.
TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na MİT'in gönderdiği raporda ise "Darbe girişiminin tam olarak hangi tarih ve saatte kesin olarak tespit edildiği, hangi kurum ve yetkililere haber verildiği" başlığı altında 15 Temmuz günü yaşananlar şöyle anlatıldı:
'TSK BÜNYESİNDE İSTİHBARAT TOPLANAMADIĞINDAN DARBE GİRİŞİMİ İSTİHBARATI ALINAMADI'
MİT tarafından daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda FETÖ/PDY'nin darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte TSK bünyesinde istihbarat toplanamadığından, darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır.
'MİT MÜSTEŞARI'NA SALDIRI YAPILACAĞI YÖNÜNDE TEYİDE MUHTAÇ BİLGİLER…'
15 Temmuz 2017 tarihinde saat 14.20 sıralarında Teşkilat Karargahı'na gelen ve teşkilatımızla daha önce teması bulunmaması nedeniyle gerekli güvenlik prosedüründen (kimlik teyidi, arşiv taraması vb.) geçirilmesi akabinde saat 15.30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından ‘Kara Havacılık Okulu'nda görevli bazı şahıslarca MİT Müsteşarı'na saldırı yapılacağı' yönünde teyide muhtaç ham bilgiler verilmiştir. Bunun üzerine söz konusu hususlar, önemine binaen ivedi şekilde sıralı amirlere arz edilmiştir.
'HAKAN FİDAN 18.00'DE GENELKURMAY'A GİTTİ'
Sn. Müsteşar'ın konunun detaylandırılmasına ilişkin talimatı çerçevesinde karargah bünyesinde çalışmalar devam ederken, eş zamanlı olarak öce saat 16.20'de Sn. Müsteşar tarafından Sn. Genelkurmay İkinci Başkanı aranmış ve ihbar hakkında bilgi verilmiştir. Saat 16.40 sularında Sn. Genelkurmay Başkanı, Sn. Müsteşar'ı aramıştır. Sn. Müsteşar, detaylı şifahi bilgi vermesi için ilgili Müsteşar Yardımcısı'nı, Genelkurmay İkinci Başkanı'na göndermiştir. Daha sonra Sn. Müsteşar, Sn. Genelkurmay Başkanı'ndan gelen davet üzerine saat 18.00 civarında Genelkurmay Karargâhına gitmiştir. Sn. Genelkurmay Başkanı, ihbarın doğruluğunu araştırmak/ihbarı teyit/tekzip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kara Kuvvetleri Komutanı'nı ivedi olarak görevlendirmiştir. Sn. Genelkurmay Başkanı, Kara Havacılık Okulu'ndaki kontroller sonuçlanana kadar ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için Genelkurmay Harekat Merkezi'ne emir vermiştir. Ayrıca Ankara Garnizon Komutanı'nı arayarak Ankara'da askeri birlik hareketliliğinin ikinci bir emre kadar durdurulması talimatını vermiştir.
'FİDAN, MUAZ HATİP'LE OLAN RANDEVUSU NEDENİYLE 20.20'DE GENELKURMAY'DAN AYRILDI'
Bu esnada Sn. Müsteşar'a yönelik saldırı ihbarı teyit ve tekzip edilmemiş olmasına rağmen, gelişmelerin bildirilmesi amacıyla Sn. Müsteşar tarafından Sn. Cumhurbaşkanı'nın Koruma Müdürü aranmış ve Sn. Cumhurbaşkanı'nın müsait olmadığının öğrenilmesi üzerine, Koruma Müdürü'ne bir anormallik olup olmadığı ve muhtemel tehditlere karşı hazırlıkların bulunup bulunmadığı sorulmuştur. Koruma Müdürü'nün, herhangi bir anormallik olmadığı ve güvenlik tedbirlerini yerinde olduğu yönündeki ifadesi üzerine Sn. Müsteşar, Genelkurmay Başkanı'nın makamında Sn. Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan haber gelmesini beklemeye devam etmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanı'ndan saldırı ihbarının teyidine yönelik herhangi bir haber gelmemesi üzerine Sn. Müsteşar, saat 20.30'da MİT Karargahı'nda Suriye Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz Hatip ile olan randevusu nedeniyle saat 20.20'de Genelkurmay Karargahı'ndan ayrılmıştır.
DARBE GİRİŞİMİ NASIL ÖNE ALINDI?
Örgüt mensuplarınca daha sonra verilen ifadelerde ‘MİT Müsteşarı'nın Genelkurmay Karargahı'na gelmesi ve akabinde Genelkurmay Başkanı tarafından tüm askeri uçuşlar ile Ankara Garnizonu'ndaki askeri intikallerin ikinci bir emre kadar durdurulması üzerine darbe girişiminin başlama zamanının 16.07.2017 saat 03.00'ten 15.07.2016 saat 20.30 civarına alındığı' belirtilmiştir.