Dolar

34,9440

Euro

36,6106

Altın

3.015,82

Bist

9.992,76

Kahraman: İçtüzüğü değiştirmek, Anayasayı değiştirmekten daha zor

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, her dönem gündeme gelen içtüzük değişikliği için “Anayasayı değiştirmekten daha zor” yorumu yapılıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-07 15:06:04

Kahraman: İçtüzüğü değiştirmek, Anayasayı değiştirmekten daha zor

Karar'dan Erol Metin'in haberine göre TBMM İçtüzüğü'nün birçok yasa gibi 16 Nisan referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderlerini yarın saat 14.00'te toplantıya çağırdı. Kahraman'ın içtüzük çalışmalarına ilişkin davetini değerlendiren MHP lideri Bahçeli, bu aşamada liderlerin bir araya gelmesinden ziyade grup başkanvekillerinin görevlendirilmesinin daha isabetli olacağını belirterek, görüşmeye katılmayıp yerine kurmaylarından birini göndereceğinin sinyalini verdi. Partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra içtüzüğü baştan sona gözden geçirme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaca öncülük yapması TBMM Başkanı'nın görevi olarak kabul edilmelidir. Ancak liderlerin böyle bir teknik aşamada bir araya gelmeleri erken ve zamansızdır. Grup Başkanvekilleri görevlendirmek suretiyle konular çok yönlü ele alınır, liderlere sunulur, onay verdiği taktirde Meclis'teki çalışmalar hızlanır” diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın ise yarınki toplantıya katılacağı öğrenildi. Karar'a bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Yıldırım'ın davete icabet edeceğini söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kahraman başkanlığındaki içtüzük zirvesine katılıp katılmayacağı da bugünkü CHP MYK toplantısında karara bağlanacak. İçtüzük toplantısında HDP'yi ise TBMM İdare Amiri ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in temsil edeceği öğrenildi.

9 YILDIR MECLİS'İN GÜNDEMİNDE

“Anayasayı değiştirmekten daha zor” şeklinde değerlendirilen TBMM İçtüzüğü'nün yenilenmesi, her dönem gündeme gelmesine rağmen, bir türlü somut adım atılamıyor. AK Parti, Meclis'in çalışmalarını hızlandıracak bir içtüzük değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, muhalefet ise seslerinin kısılmak istendiği, denetim yetkilerinin azaltılmaya çalışıldığı iddiasıyla karşı çıkıyor. Yeni içtüzüğün uzlaşmayla hayata geçirilmesi amacıyla 16 Ekim 2008'de Meclis'te İçtüzük Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Komisyon, 16 Şubat 2009'da yeni bir içtüzük taslağı hazırladı ancak bu çalışma Meclis'in arşivlerine kaldırıldı. 2011 seçimlerinden sonra dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek girişimleriyle de bir komisyon kuruldu. İktidar ile muhalefet yine anlaşamadı. Geçtiğimiz yıl da TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısıyla partilerin grup başkanvekilleri bir araya gelip içtüzük değişikliği konusunu ele aldı fakat yine bir neticeye varılamadı.

Haber Ara