Kemalist Türkiye’nin Hatay’daki son düzenlenmesi acaba tehdit altında mı?
Tarihçi İlber ortaylı, Rus haber ajansının 'Hatay' ile ilgili yazısını değerlendirdi. Ortaylı, cümle sonunda soru işareti kullanmadan şunları kaydetti: 'Kemalist Türkiye’nin Hatay’daki son düzenlenmesi acaba tehdit altında mı...'

Oluşturma Tarihi: 2020-03-08 19:19:31

Güncelleme Tarihi: 2020-03-08 19:19:31

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. İlber Ortaylı, Rus haber ajansı Sputnik'in "Çalınmış şehir- Fransa 80 yıl önce neden Suriye'nin köşesindeki şehri Türkiye'ye verdi" haberini değerlendirdi.

Ortaylı, “Tuhaf hesap” başlıklı köşe yazısında Hatay'ın yıllar içinde yaşadığı olayları sıraladı ve şöyle devam etti:

"Zengin kültürel dokuyla Cumhuriyet bürokrasisi de 1939'dan sonra da yeni ismiyle Hatay halkını bünyesine almıştır. Bugün Türkiye'nin dinler ve diller bakımından en renkli bölgelerindendir. Ortadoğu'nun üzerindeki yeni emellere tahammülü olmayan bir yapısı vardır. Şu anda ABD, Suriye'nin kuzeydoğusundaki nüfusu Antakya üzerinden Akdeniz'e kadar uzatmak istiyor, asıl mücadele edilen hat budur. İşin garibi Akdeniz'e doğru Antakya'dan uzanacak bir Kürt nüfusunu Rusya da pek itirazla karşılamıyor.

Sputnik'te yayınlanan son bildiriyle 1938-39 plebisiti ve bölgenin Türkiye Cumhuriyeti'ne ilhakının gayrimeşru olarak gösterilmesi tuhaf bir tarihle hesaplaşma söylemidir. Böyle bir işlemin gerçekleşmesi Ortadoğu'da muhtelif gruplar arasındaki çatışmayı arttıracaktır. Akdeniz'de yaşayan etnik ve dini gruplar bellidir. Harita üzerinde farklı bir Akdeniz beşeri coğrafyası yaratmak yeni gerilimleri doğurur. Kemalist Türkiye'nin Hatay'daki son düzenlenmesi acaba tehdit altında mı..."

Sputnik'te çıkan ancak haber ajansının Türkiye servisinde yayımlanmayan haber sonrası gazetecilere yönelik bir operasyon düzenlenmişti. Operasyonda Sputnik Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ve 3 gazeteci gözaltına alınmış, bir süre sonra serbest bırakılmışlardı.