Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Kerkük'te IKBY bayrağına onay verildi

Irak'ta Kerkük İl Meclisi IKBY bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili tasarıyı onayladı. Irak hükümeti ise kararı 'anayasaya aykırı' olarak nitelendirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-28 14:46:38

Kerkük'te IKBY bayrağına onay verildi

Irak'ın Kerkük şehrindeki İl Meclisi, son günlerde yoğun tartışmalara neden olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı gündemiyle toplandı.

KARAR ONAYLANDI

Bazı Arap ve Türkmen temsilciler toplantıyı boykot ederken, toplantıda IKBY bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili Kerkük Valisi'nin kararı onaylandı.

Rudaw'ın aktardığına göre toplantı sonrası açıklama yapan Vali Necmeddin Kerim, "Bu karar ne Araplara ne de Türkmenlere zarar verir. Karar çoğunluğun oyuyla alınmıştır" dedi.

Kararın 'tarihi' olduğuna dikkat çeken Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, karara 'Kardeşlik Listesi' grubu bünyesinde bulunan Türkmen ve Arapların da destek verdiğini ifade etti.

KİMLER KATILDI?

​Toplantıya Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi, Komünist Parti ve bazı Türkmenlerden oluşan Kardeşlik Listesi'nin 23 üyesi ile Arap Listesi'nin 1 üyesinin katıldığı belirtildi.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani konuya ilişkin açıklamasında, Türkmenlerin bu toplantıda bayrak konusunun görüşülmemesini istediğini, Arapların ise gerekçe göstermeden katılmadığını bildirdi.

BAĞDAT: KARAR ANAYASAYA AYKIRI

Tartışma yaratan karara dair Bağdat'tan gelen ilk açıklamada, "Kürt bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili karar anayasaya aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

Irak hükümeti sözcüsü Saad Hadisi Rûdaw'a verdiği demeçte, "Irak Anayasası bu konuda açıktır. Federal hükümet ve il meclislerinin görev ve yetkileri belirtilmiştir. Kürdistan Bölgesi (IKBY) özel yetki, anayasa, parlamento ve hükümete sahip olduğu için kendi içlerinde bu yetkileri vardır. Ancak Kürdistan Bölgesi (IKBY) dışındaki vilayetler, Kerkük dahil, 2008 yılı 36 Sayılı yasaya tabidir. Anayasa ve yasalar vilayetlere bu yönde hiçbir yetki vermemiştir. Irak bayrağı hariç hiçbir bayrak resmi kurumlara asılamaz" dedi.

Vali Necmeddin Kerim 16 Mart'ta, kentteki bütün resmi kurumlara IKBY bayrağının asılması yönünde karar alarak, kararnameyi onay için İl Meclisi'ne göndermişti.

TÜRKMENLERDEN TEPKİ: KARGAŞAYA YOL AÇAR

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi de Kerkük'te IKBY bayrağının, hükümet binalarına asılmasının yasal olmadığını belirterek "kargaşaya yol açacağı" uyarısında bulundu. Salihi, "Kürdistan bayrağının zorla hükümet binalarına asılması yasal değildir. Burada kargaşaya yol açacaktır. Kardeşliğin arasına fitne sokacaktır. Bir taraftan DEAŞ bir taraftan da Vali Necmeddin Kerim, Türkmen coğrafyası üzerinde oyunlar oynuyor" dedi.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. Maddesine göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu.

Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı. Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hâkimiyet süren KYB, Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor.

Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

 

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara