Kıbrıs’ta masaya dönüş için ilk adım atıldı
Rum tarafının oluşturduğu Enosis krizi sonrası sallanan masaya dönüş için ilk adım atıldı. Türk ve Rum liderler ara bölgede Birleşmiş Milletler’in düzenlediği yemekte buluştu.

Oluşturma Tarihi: 2017-04-03 12:35:27

Güncelleme Tarihi: 2017-04-03 12:35:27

Ajansların haberine göre Kıbrıs'taki müzakere sürecinde Enosis krizinin ardından liderler ilk kez 2 Nisan Pazar akşamı bir araya geldi.

16 Şubat'ta Rum lider Nicos Anastasiadis'in kapıyı çarparak toplantıyı terk etmesinin ardından liderler ilk kez gayri resmi olarak ara bölgede, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide'nin düzenlediği yemekte görüştü.

NELER YAPILMALI?

Yaklaşık dört buçuk saat süren yemekte Anastasiadis ve KKTC lideri Mustafa Akıncı, müzakere masasına dönüş için neler yapılabileceğini ele aldı. Yemeğin ardından BM sözcülüğünden bir açıklama yapıldı. Liderlerin yurt dışı programlarından dolayı kısa vadede bir araya gelemeyeceği ancak bir tarih belirlenmesi için diyaloğun sürdürüleceği belirtildi.

AKINCI, SEÇİMLERİ İŞARET ETTİ

Yemek öncesinde konuşan Kıbrıslı Türk lider Akıncı ise, 2018 Şubat'ta Rum kesiminde yapılacak seçimleri hatırlattı.

İLERLEME SAĞLANMAZSA NE OLACAK?

Akıncı, yaz aylarına kadar bir gelişme sağlanmaması halinde müzakerelerin ilerilemesi için 2018'in Mart ayının beklenmesi gerekeceğini söyledi.

RUM TARAFI GERİ ADIM ATTI

Rum kesimindeki okullarda Enosis'in kutlanması kararının ardından Akıncı, geri adım atılmaması halinde müzakerelere katılmayacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Rum kesimi, Enosis'in kutlanması kararının meclise değil eğitim bakanına bırakılmasını düzenleyen yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı 7 Nisan'da Kıbrıs Rum parlamentosunda oylanacak. Tasarının yasalaşması halinde Enosis'in kutlanması kararının etkisiz hale gelmiş olacağını açıklayan Akıncı, Rumların bu şekilde geri adım atması üzerine yumuşadı ve liderler bu sayede yemekte bir araya geldi.

TÜRK TARAFI İLK KEZ MASAYA GİTMEDİ

İki lider son olarak 16 Şubat'ta ara bölgede bir araya gelmiş; Akıncı'nın Enosis kararını gündeme getirmesi üzerine Anastasiadis toplantıyı terk etmişti.

KKTC lideri Mustafa Akıncı bunun üzerine, 23 Şubat'ta yapılması planlanan bir sonraki rutin görüşmeye katılmama kararı almıştı. O tarihten bu yana müzakere masasının yeniden kurulması için Enosis krizinin sona ermesini bekleniyor.

Al Jazeera'ye konuşan KKTC Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Akıncı'nın Anastasiadis'ten iki talebinin olduğunu, bu talepler yerine getirilmediği için toplantılara katılmayacağını söylemişti. Talepler; Anastasiadis'in Enosis'in okullarda kutlanması kararının yanlış olduğunu net bir şekilde ifade etmesi ve bu kararın uygulanmaması için somut bir adım atılması.

ENOSİS KARARI NEDİR?

12 Şubat'ta Rum kesiminin meclisi, Yunanistan'la Kıbrıs adasının birleşmesini öngören 1950 tarihli Enosis kararının okullarda kutlanması kararı almıştı. Enosis, 1960'larda Rumların Türklere saldırılarını tetiklemiş, Ada'daki iki toplum arasında çatışmaların çıkmasına yol açmış ve 1974'te Türkiye'nin müdahalesiyle çatışmalar sona ermiş ve Ada BM'nin gözetimindeki bir ara bölgeyle ikiye ayrılmıştı.

Bu sınırı kaldırmak ve iki toplumlu, iki devletli federal bir Birleşik Kıbrıs için yapılan müzakereler, 12 Şubat'taki bu karar sebebiyle durakladı.