Kilise saldırısında katliamı silah tutukluğu önledi!
İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan DEAŞ saldırısında teröristlerin silahlarının tutukluk yapması, büyük bir katliamı önledi. Saldırganlar, kiliseden sadece 20 saniye içinde kaçmak zorunda kaldı.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-05 13:44:08

Güncelleme Tarihi: 2024-10-05 13:44:54

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yönelik silahlı saldırının detayları ortaya çıktı. DEAŞ militanlarının gerçekleştirdiği saldırıda 1 kişi öldü. Saldırganların silahlarının tutukluk yapması ise büyük bir katliamı önledi. İddianameye göre teröristler, 20 saniye içinde kiliseden ayrılmak zorunda kaldılar. Olayda ölen Tuncer Cihan ise acımasızca hayatını kaybetti.

43 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Sarıyer'de 28 Ocak günü gerçekleştirilen saldırının ardından hazırlanan 196 sayfalık iddianamede, olayın bütün ayrıntıları yer aldı. Tacikistanlı David Tanduev ve Rusya uyruklu Amirjon Kholikov adlı DEAŞ militanlarının, sabah saatlerinde Başakşehir'den Sarıyer'e geldikleri ve önce keşif yaptıkları belirtildi. Ardından saat 11.37'de yarı otomatik tabancalarla kiliseye girdiler.

İLK SALDIRIDA ACIMASIZCA CİNAYET

Kilise kapısından giren zihinsel engelli Tuncer Cihan, teröristlerin ilk hedefi oldu. David Tanduev, yakın mesafeden Cihan'ın kafasına ateş etti. Silahı tutukluk yapınca, tabancanın kabzasıyla Cihan'ın başına vurmaya devam etti ve tutukluğu giderip tekrar ateş etti. Tuncer Cihan olay yerinde hayatını kaybetti.

KATLİAMI SİLAH TUTUKLUĞU ÖNLEDİ

Saldırganlar, kiliseye ateş açmaya devam etseler de silahları ikinci kez tutukluk yaptı. Bu nedenle teröristler sadece 20 saniye içerisinde kiliseden ayrılmak zorunda kaldılar. Kilisedekiler ise çocukları korumak için "Yapmayın, çocuklar var" diye bağırdı. Teröristler daha fazla ateş açamadan kaçtı. Saldırıda Tuncer Cihan öldü, kilisedekilerden biri de merdivenlerden düşerek yaralandı.

POLİS TERÖRİSTLERİ YAKALADI

Polis, saldırıdan sonra kamera kayıtları ve plaka takip sistemi üzerinden teröristlerin kaçış rotasını tespit etti. Kısa süre sonra Amirjon Kholikov ve David Tanduev yakalandı. Onlara yardım ve yataklık eden kişiler de gözaltına alındı. Ayrıca teröristlerin bir hafta önce kilise çevresinde keşif yaptığı ortaya çıktı.

ANAYASAL DÜZENE KARŞI SUÇ

Sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak kasten öldürme" ve "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıldan başlayan cezalar talep edildi.

POLONYA BAŞKONSOLOSU DA KİLİSEDEYDİ

Saldırı anında kilisede bulunan Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Maciej Lesniak, eşi ve çocuklarıyla yaşadıklarını anlattı. Lesniak, “Korumak için eşimin ve çocuklarımın üzerine kapandım. Saldırganlar kaçtıktan sonra kadınları ve çocukları kilisenin mutfağına sakladık. Olay sonrası eşimin ve çocuklarımın psikolojisi bozuldu” ifadelerini kullandı.