'Kıraatte Mısır’ı taklit etmek moda oldu'
Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, 'İstanbul tavrı bir yana bırakıldı ve kıraatte Arap, özellikle de Mısır’ı taklit etmek moda oldu' diyerek TRT'de yayınlanan Kuran-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışmasını eleştirdi.

Oluşturma Tarihi: 2017-06-09 13:31:11

Güncelleme Tarihi: 2017-06-09 13:31:11

Bardakçı, "İstanbul tavrı Kur'an'a, TRT sayesinde el-Fatiha!" ifadesini kullandı. Bardakçı yazısında, yarışmacıların kıraat tarzları, yani Kur'an'ı okuyuş tavırları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:

İSTANBUL VE ÜSKÜDAR TAVRI

Meselenin dinî tarafına girecek değilim; bu iş zaten uzmanlığım değildir, sadece hem geleneklere hem de edebe ters olan bu işin hoş olmadığını söyleyeceğim... Ama mâlûm yarışmanın aynı şekilde hiç de hoş olmayan ve fakat üzerinde durulmayan bir başka tarafı daha var: Yarışmacıların kıraat tarzları, yani Kur'an'ı okuyuş tavırları...

Bilenler bilir: Her Müslüman memleketin Kur'an tavrı tarih boyunca kendine mahsustu, bizim temel tavrımız da “İstanbul” üslûbu idi. Kur'an'ın yanısıra ezan da bizde asırlar boyunca bu tavırla okundu ve sonraları “Üsküdar tavrı” da denen üslûp kıraate son şeklini verdi. Eski asırların bugüne isimleri gelen hâfızlarının ardından ses kayıtları elimizde bulunan 20. asrın Sami, Karabacak Süleyman, Âmâ Osman, Büyük ve Küçük Kemal, Mecid, Hasan Akkuş, Abdurrahman Gürses, Aziz Bahriyeli, Kâni Karaca gibi önemli hâfızlarının tamamı hep bu tavırda okudular. Kıraatlerinde kendilerine mahsus üslûp farkları tabii ki vardı ama kıraatleri ve ezanları hep İstanbul tavrında idi...

Anlayış zamanla değişti, İstanbul tavrı bir yana bırakıldı ve kıraatte Arap, özellikle de Mısır'ı taklid etmek moda oldu, en favori hâfızlar da Abdülbâsıt Abdüssamed ile Mustafa İsmail idi! Hıfza başlayan talebenin hedefi artık Hâfız Kemal, Hasan Akkuş, Kâni Karaca yahut bir başka büyük hâfızımız değil Mısır idi, özellikle de Abdülbâsıt!

HAFIZLAR MISIR TAVRINA ÖZENİYOR

Şimdi zaten hemen her genç hâfız, birer küçük Abdülbâsıt! Mısır tavrında okumaya özenip o tavrı taklit ediyorlar ama kıraatin aslı varken taklidini, üstelik kötü taklidlerini dinleyip ve birşeyler hissetmek ne mümkün?

TRT'deki yarışmanın bahsedilmeyen ve üzerinde hiç durulmayan menfi tarafı işte burada: Yarışmacıların tamamına yakınını izlerken farkettim, müsabaka sanki Türkiye'de değil Mısır'da, Kahire Televizyonu'nda yapılıyordu! Hâfızlar Türk ama tavır genellikle Mısır, daha doğrusu Mısır taklidi idi ve asıl tuhaflık jürideki hocalardan birinin bile bu işe ses çıkarmaması,“Evlâdım, şöyle bir Üsküdar yak bakayım” dememesiydi!