Kolera nedir? Payitaht Abdülhamid'de kolera salgını
Payitaht Abdülhamid dizisinin 28. bölümünde sarayda salgın yaşanıyor. Parvus'un arkasında olduğu kolera salgını saraya da ulaşıyor. Peki kolera nedir? Kolera salgını nedir?

Oluşturma Tarihi: 2017-12-08 20:40:24

Güncelleme Tarihi: 2017-12-08 20:40:24

TIMETURK | HABER MERKEZİ

TRT 1'in sevilen dizisi Payitaht Abdülhamid dizisinin 28. bölümünde sarayda salgın yaşanıyor. Parvus'un Theodor Herzl'a Sultan Abdülhamid'in petrol işletmelerini İngilizlere sattığına dair haber yaptırması üzerine ayaklanan öğrenciler Sultan Abdülhamid ile görüşüyorlar. Parvus'un bu görüşmeye zehir göndermesi ise Payitaht Abdülhamid'de kolera salgınını başlatıyor. Koleranın sraya ulaştığı ve NAime Sultan'ın da hastalandığı görülüyor.

KOLERA NEDİR?

Vibrio kolera adlı bakterilerin insanların ince bağırsaklarında parazitlenmeleriyle gelişen bulaşıcı bir hastalık olan kolera, ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktı.

KOLERA DÜNYAYA NASIL YAYILDI

1827-1975 yılları arasında dünyaya yayılmaya başlayan kolera, 1965'te Basra körfezine,1970'te Afrika'ya ve sonrada Avrupa ya yayıldı.

OSMANLI'DA KOLERA SALGINI

Kolera salgını Osmanlı topraklarında ilk olarak 1865'te Hicaz'da baş gösterdi. O yılın Hacc-ı Ekber (Arafat'a çıkıldığı günün Cuma'ya rastladığı yıllardaki hac) olması nedeniyle, hacı sayısı 150 bine ulaştı ve ölüm oranı da o nispette büyük oldu. Hintli hacılar vasıtasıyla Hicaz'da patlayan salgındaki ölüm miktarı hakkında, 15 bin ila 30 bin kişi arasında değişik rakamlar verilmiş. Hicaz'daki salgının, hac dönüşü Kızıldeniz ve Mısır yoluyla diğer Osmanlı topraklarına ve Avrupa'ya yayıldığı biliniyor. Salgın, üç ay hüküm sürdüğü Mısır'da ise 6 bin kişinin ölümüne sebep oldu.

Osmanlı başkenti İstanbul'da 1865 Temmuz'unda başlayan ve büyük kolera da denilen salgın, yaklaşık dört ay devam ederek, Ekim ayında son buldu.

İstanbul'un gördüğü en büyük afetlerden olan bu salgında 30 bin kişi öldü. Bu dönemde sadrazamın başkanlık ettiği bir komisyon kurularak, hastalığın yayılmasının engellenmesine ve hastaların tedavisine çalışıldı. Gerekli yerlere doktor ve eczacılar gönderilirken, fakir halkın tedavisi için evler kiralanarak geçici hastaneler oluşturuldu.

O sırada Humbaracı Kışlası kolera hastanesi olarak kullanıldı. Salgının bitmesinde Hocapaşa yangınının rolünün büyük olduğu biliniyor.

KOLERA'NIN BELİRTİLERİ

-Hastalığın kuluçka süresi 6-48 saattir. Bu süre sonunda çok sulu ve ağrısız bir ishal gerçekleşir.

-Hasta birkaç saat sonra sıvı yitiminden şoka girebilir.

-Kusma, karın ağrısı başlar.

-Kusma ve ishal sonucu tuz yitirilmesi olur ve kas krampları başlar.

-Hasta morarır, koleraya özgü kısık ses meydana gelir.

-Çökük karın, çökük gözler, kırışık deri gibi etkenler belirir.

-Tansiyon düşer.

-Hızlı nabız, aşırı susama duygusu başlar,

Eğer bu tür belirtile ortaya çıkarsa tedavi edilmediği takdirde %60'lara varan ölümler meydana gelir.