Köpekleri itlaf kanununu ilk Atatürk çıkarmış
Sokaklarda terör estiren sahipsiz köpeklere ilişkin kanuni düzenleme üzerinde çalışılırken, bu düzenlemeye karşı çıkan çevrelerin Atatürkçülük maskesi taktığı görülüyor. Ancak, Mustafa Kemal Atatürk'ün iktidarında başıboş bütün köpeklerin itlaf edilmesine dair bir genelge yayımlandığı ortaya çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2024-05-30 19:12:34

Güncelleme Tarihi: 2024-05-30 19:16:42

Tarayıcınız video oynatma özelliğini desteklemiyor.

Başıboş sokak köpeklerinin sahiplenilmedikleri takdirde 'uyutulmasını' içeren bir kanun teklifinin TBMM'ye sunulması gündemdeyken, bazı lobiler bu düzenlemeye Atatürkçülük maskesiyle karşı çıkıyor. Hayvanseverlik kisvesi altında gerçekleştirilen muhalif görüşlerde, sokak köpeklerinin "önce toplatılıp sonra öldürüleceği" iddia ediliyor. "Yaşam için yasa" adı altında eylemler düzenleyen gruplar, ajitatif söylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor. Gündemdeki düzenlemeyi sulandırmaya çalışan bu gruplar, özellikle savunmasız çocuklara karşı vahşi olaylar gerçekleştiren başıboş köpeklerin sokakları istila etmesini normalleştirmeye çalışıyor.

Tarihi gerçekler, Türkiye'nin geçmişte de başıboş köpek sorunu yaşadığını ve bu konuda hukuki olarak seferber olduğunu gösteriyor.

CHP'nin tek parti iktidarı döneminde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler, günümüzde hükümetin düzenlemesine Atatürkçülük maskesiyle itiraz eden çevrelere cevap niteliği taşıyor.

Resmi Gazete'de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre Atatürk hükümetinin, “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırdığı görülüyor.

Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti'nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor: