Koral radar karıştırıcı sistemin devreye girmesiyle İdlib'de düşman unsurları bir bir yerle bir edildi. İdlib'de başlatınlan Bahar Kalkanı operasyonu ile Esed güçleri ve destekçilerine ağır darbe vuruldu. Peki Koral radar karıştırıcı nedir? İdlib'de devreye giren Koral'ın teknik özellikleri nelerdir? İşte Koral ile ilgili merak edilen soruların cevapları...
Koral Elektronik Harp Sistemi Nedir ?
Koral Elektronik Harp Sistemi, askeri araçlara entegre edilen ve geniş frekans bandında görev yapabilen bir radar sistemidir. Fakat sistemin geniş frekansta çalışıp taarruza geçebilmesi için tek Elektronik Taarruz Aracı yetersiz olacağından bir Koral Sistemi 1 ED ve 4 ET aracından oluşmaktadır. Elektronik Destek Aracı hedefi çok sıkı bir şekilde takip edip hangi bantta yayın yaptığını bulduktan sonra o banttaki Elektronik Taarruz Aracı'na gereken bilgileri aktarır ve hedef Elektronik Taarruz Aracı tarafından işlevini yapamayacak hale getirilir.
SSM Tarafından Koral Sistemi Özellikleri İnfografiği
Koral Sistemi‘nin prototipi 22 Şubat 2016 tarihinde Aselsan'ın Gölbaşı tesislerinde yapılan törenle HvKK ‘na teslim edilmiştir. HvKK ‘na 1 adet Elektronik Destek Aracı ve 1 adet Elektronik Taarruz Aracı teslim edilmiştir. Törende konuşan Aselsan Genel Müdürü Faik Eken, Koral'ın binden fazla teste tabi tutulup ondan sonra teslim edildiğini ifade etmiştir. Bir dönem sıkça basına yansıyan haberlere göre; Koral Sistemi 2015 yılında Ege tarafında Yunan sistemlerine karşı çok kez kullanıldığı yönündedir. Peki o çok sorulan can alıcı soruya gelelim.
Koral Sistemi'nin Menzili Ne Kadar ?
Yukarıdaki görsele baktığımız zaman orta bilgisayarda Elektronik Destek Sistemi'ni görmekteyiz. Tahmini olarak bir menzil belirtmek gerekirse; Elektronik Destek Sistemi'nin maksimum menzili yaklaşık olarak 500 km civarındadır. Yani Elektronik Destek Sistemi'nin optimum menzili 350 – 400 km diyebiliriz . Elektronik Destek Sistemi sayesinde Ege ve Karadeniz'in tamamına yakınını izleme şansına sahipken Akdeniz'in de çok önemli bir kısmını izleme şansına sahibiz .
En soldaki bilgisayara baktığımız zaman ise Elektronik Taarruz Sistemi'ni görmekteyiz. Elektronik Taarruz Sistemi'nin maksimum menzili yaklaşık olarak 200 km civarındadır . Elektronik Taarruz Sistemi'nin optimum menzili ise yaklaşık olarak 150 km diyebiliriz. Koral sisteminin menziline baktığımız zaman oldukça iyi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hedefe bağlı olarak farklılık gösterse de ortalama hedefini 400 km den görebilen ve 150 km den taarruza geçebilen bir sistem olan Koral , ülkemize çok önemli katkılarda bulunacaktır .
Koral'ın TSK'ya teslim töreninde gösterilen bir görselde, Konya'ya konuşlandırılan sistemin Türkiye'nin yüzde 80'e yakın bir alanını etkisi altına aldığı görülüyor.
Çok stratejik olan bu sisteme yerli imkanlarla sahip olmak ise ayrı bir gurur kaynağıdır. Koral Elektronik Harp Sistemi sayesinde ordumuz ;
Düşman hava savunma sistemlerine kör edebilecek,
Düşman radarlarını köreltebilecek,
Düşmanın iletişim sistemlerimi yanıltabilecek,
yetenek ve kabiliyetlere sahip olmuştur.
ASELSAN KORAL Sistemi Düşman Hava Savunmasını Felç Edecek
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sisteminden (KORAL ET) oluşuyor.
dar etkindir. Güvenlik güçlerinin etkinliği sağlayacak teknolojidir, teknolojinin yuvası da buralardır. Operasyonel alanda canını tehlikeye atan güvenlik kuvvetlerimiz belirli bir fedakarlık, azim ve kararlılık gösteriyorsa bizler de aynı azim ve kararlılıkta olmalıyız" diye konuştu.
ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, şunları söyledi:
"ASELSAN olarak, 40 yılı aşkın süredir, Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin savunma elektroniği alanındaki ihtiyaçlarını gelişmiş ve özgün teknolojik çözümlerle karşılamak için var gücümüzle çalışmaktayız. Bu çalışmaların sonuçlarından birisi de bugün burada teslimatı tamamlanarak kullanıma alınmakta olan Kara SoJ veya Koral sistemidir.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Elektronik Harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alacak bu sistem, savunma sanayimiz ve ASELSAN için de önemli bir aşamayı oluşturmaktadır. Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan, çok az ülkenin geliştirebildiği bu sistemi ordumuz için milli imkanlarla geliştirmekten gurur duyuyoruz.
KORAL'ı ordumuza teslim etmeden önce kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçilmiştir.Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünün geliştirilmesi için Aselsan ile birlikte elliye yakın yerli alt yüklenici çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. KOBİ'lerimiz proje başlangıcından üretim sonuna kadar, geniş bir yelpazede görev yaptı. Proje için 500 bin saatin üzerinde tasarım işçiliği harcandı.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin harekat ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacağına inandığımız KORAL Sisteminin geliştirilmesi projesi için bize güvenerek görev veren Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ve Savunma Sanayii Müsteşarlığımıza şükranlarımızı sunuyorum. Sizlerin güven ve desteği ile ASELSAN pek çok büyük projeyi daha başarıyla gerçekleştirilecektir."
Konuşmaların ardından ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir'e teslimat anısına dikilen fidanların sertifikasını takdim etti.
ASELSAN KORAL Sistemi Düşman Hava Savunmasını Felç Edecek
KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sisteminden (KORAL ET) oluşuyor.
KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte.
2013 yılından bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.
Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Aktif elektronik taramalı birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi bakımından da büyük öneme sahip.