Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden Londra merkezli eş-Şarku'l-Evsat'a verdiği röportajda, Ortadoğu'daki genel durum için İslam dünyasının net bir anlayış geliştirmesi gerektiğini söyledi.
"Emperyal güçler 100 yıl önce, bölgede sınırların çizildiği Sykes-Picotanlaşmasını dayattılar. Şimdi ise ikinci Sykes-Picot projesi ile karşı karşıyayız." diyen Kurtulmuş, İslam ülkelerinin mezhepsel parçalanmışlık temeline dayalı bir bölünmeye karşı mücadele için omuz omuza vermesini istedi.
"YA İKİNCİ SYKES PİCAT'A TESLİM OLACAĞIZ YA DA MEHEPÇİLİĞE KARŞI BİRLEŞECEĞİZ''
Türkiye'nin Suudi Arabistan'la yürüttüğü işbirliği çerçevesinde İslam ülkelerinin bölünmesinin önüne geçmeye çalıştığını vurgulayan Kurtulmuş şöyle devam etti:
"Türkiye, Irak, Suriye, Libya ya da başka ülkelerde parçalanma görmek istemiyor. Mezhepçi politikaların sona erdirilmesini ve bölgede istikrarı sağlayacak bir ajanda üzerinde birleşmemiz, işbirliği yapmamız gerekiyor. Suudi Arabistan'ın bu konuda etkin rol oynadığını görüyoruz. Şu anda kritik bir süreçte ve yol ayrımındayız. Ya ikinci Sykes-Picot'a teslim olacağız ya da mezhepçiliğe karşı birleşeceğiz."
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında da değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"AB ile 1993'ten bu yana sıkı ilişkilerimizi koruduk. Ancak bu uzun soluklu ilişkide maalesef Türkiye zaman zaman AB siyasetindeki iki yüzlü ve taraflı tutumlar ile karşı karşıya kaldı. Örneğin Avrupa'nın Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık sunması bunlardan biri idi. Türkiye ile Avrupa arasındaki son siyasi tartışmaya baktığımızda da eş zamanlı iki konu etrafında yaşandığını görüyoruz. Bunlardan birisi Türklere vize muafiyeti diğeri de Türkiye'den Avrupa'ya yasa dışı göçmen akışının durması."
"AYVRUPA VİZELERİ KALDIRMAZSA, GÖÇMENLERİN AVRUPA'YA GİRMESİNİ ENGELLEMEYİ BIRAKACAĞIZ''
Kurtulmuş, "Avrupa'da siyasi karar alıcılarla görüşmeler gerçekleştirdik. Türk yargısındaki 73 maddeyi kapsayan reform programını sürdürdük. Vizelerin geçen temmuz ayında kaldırılması gerekiyordu. Türkiye üzerinde anlaşılan tüm talepleri yerine getirme konusunda kararlı oldu. Bunların arasında yasa dışı yollarla Yunan adalarına geçen göçmen sayısını azaltmak da vardı ki bu oran neredeyse sıfırlandı. Ancak ne yazık ki Avrupa tarafı ikna edici bir neden olmaksızın vizelerin kaldırılmasını erteledi." ifadelerini kullandı.
"Vizelerin kaldırılması ve geri kabul anlaşması birbirine paralel ve eşittir. Eğer Avrupa vizeleri kaldırmazsa, göçmenlerin Avrupa'ya girmesini engellemeyi bırakacağız." diyen Kurtulmuş, 15Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından AB ülkelerinin Türkiye'deki demokrasiye destek vermekten kaçınmasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ve yalnızca İngiltere'nin Türkiye'nin yanında durduğunu kaydetti.