Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Meclis'te 'hırsız' kavgası

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmeleri sırasında AK Parti ile DEM Parti milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Gerginlik üzerine birleşime ara verildi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-24 21:43:05

Meclis'te 'hırsız' kavgası

TBMM Genel Kurulu, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Genel Kurul'da İYİ Parti'nin Meclis Başkanlığına sunduğu, 'Vergi Dilimleri' başlıklı önergesi bölümünde konuşan DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, "Konumuz vergi ama zengine değil, yoksula, emekçiye, emekliye yüklediğiniz, cebinden çaldığınız vergiler. Düşünün, siz maaşınızı çeken bir emekçisiniz, gittiniz bankaya maaşınızı çektiniz. İşçi, emekli olabilirsiniz veya memur olabilirsiniz. O esnada arkanızdan biri geldi, cebinizden çok büyük bir kısmını çaldı. Böyle bir durum yaşarsanız ne yaparsınız, önce bağırırsınız, 'Hırsız var, hırsız var, hırsız var' dersiniz. Sonra gidersiniz polise şikayetçi olursunuz ve bu hırsızı dava edersiniz. Benim az önce anlattığım olayı TÜİK sayesinde AKP her ay düzenli bir şekilde yapıyor. Gelin buraya, 'Hırsız değiliz' deyin" dedi.

AK Parti milletvekilleri Bozan'a tepki gösterdi. Tartışmanın devam etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşime ara verdi.

Verilen arada AK Parti milletvekilleri kürsüye yürüyünce arbede yaşandı. CHP milletvekillerinin araya girme çabasına rağmen AK Parti ve DEM Partililer arasında yumruklu kavga yaşandı.

DEM Parti'li Bozan'ın Genel Kurul'dan çıkması ile gerginlik yatıştı. Aranın ardından yeniden Genel Kurul yeniden toplandı. Ancak Bozdağ, yaşananlar nedeniyle görüşmelere 40 dakika ara verdi.

'GENEL KURUL'DA 'ADAM GİBİ SİYASET YAPIN' TARTIŞMASI'

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşmeleri sürerken söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Dün burada bir şey konuştuk, '64 gazeteci, 154 isim, bu Meclisteki 3 Grup Başkan Vekili, milletvekilleri bir anlamda fişlendi' demiştim. Aslında bugün basın özgürlüğüyle birlikte, yıl dönümüyle birlikte bir grup önerisi verdik ve biz fişlenen 64 gazeteci ve siyasetçilerin de konuşulmasını istedik. Bir partinin genel başkanının açıklamalarını yazdık ve Meclis Başkanı bu araştırma önergemizi bize iade etti. Neden iade etti? Çünkü İç Tüzük 67'ye göre biz önergede kaba ve yaralayıcı bir cümle kullanmışız. Oysa asla kullanmadık, bir partinin liderinin basın toplantısındaki cümlelerini aynen yazdık. Sayın Başkan, sansürün kaldırıldığı, basının özgür olduğu günü kutlarken Meclis bunu yapıyorsa, sözün bittiği yerdeyiz. Ben buradan Meclis Başkanına sesleniyorum, 3 Grup Başkan Vekilleri, milletvekilleri bir dilekçeyle mahkemeye isimleri bildirilirken tek bir kelime söyleyemeyecek ve bununla ilgili grup önerimizi bize iade edecek, Meclis Başkanını kınıyorum. Meclis Başkanının görevi önce bu çatının, yasama organının, milletvekillerinin itibar ve haklarını korumaktır. Ama görüyorum ki bu önergeyi iade ederek ne kadar taraf olduğunu, ne kadar yasamaya saygısı olduğunu, milletvekillerine saygısı olduğunu göstermiştir" ifadelerini kullandı.

'VERGİ KANUNU SUNUP TEK KURUŞ VERGİ VERMİYORSA BUNU KONUŞURUZ'

Başarır, Genel Kurul'da görüşülen Vergi Kanunu teklifindeki ilk imza sahibi olan AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ile ilgili iddialara ilişkin, "2 tane aile şirketi matrahsız, yani vergi ödememiş gözüküyor. Gerçekten o şirketin cirosu olmaz, ticari bir faaliyeti olmaz haklıdır ama yaptığımız araştırmalarda eşine ait şirketlerin 2020, 2021, 2022, 2023, 2024'teki cirolarına baktım. Dövize çevirdim ve aşağı yukarı bugünkü değerine baktım; bakın, 2020'de 3,5 milyon ciro yapılmış, 2021'de 3 milyona yakın ciro yapılmış, döviz karşılığı ya da bugünkü paranın değeriyle yaklaşık olarak 30 milyon. Geliyorum ağabeyinin şirketine 2020, 2021, 2022, 2023, yaklaşık 1 milyon dolar yani toplamda bugünün değeriyle 60-70 milyon arasında bir ciro yapılmış. Bir milletvekilimiz daha var, Alagöz Holdingin sahibi Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz. O da çok varlıklı, şirketleri de gayet büyük, son üç yılda hiç vergi ödememiş. Şimdi ben bunu niye söylüyorum? Ben bunu söylemekten memnun değilim, bir milletvekilinin durumunu burada konuşmaktan memnun değilim ama 'Vergide adalet, vergi toplamayla ilgili daha etkin mücadele' gibi sözlerle ilk imzacı olarak vergi kanununu bu Mecliste Komisyona sunuyorsa bu milletvekili ve bu kadar ciro yapıyorsa ve tek kuruş vergi vermiyorsa işte bu bir ayıptır, bunu konuşuruz" dedi.

'SİYASETİ KİŞİLER ÜZERİNDEN DEĞİL ÇALIŞMALARIMIZ ÜZERİNDEN YAPMALIYIZ'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Aslında, konuşmalarda siyaset yapmanın bir edebi, bir ahlakı olduğunu ve bir siyaset yapacaksak da bunu burada kişiler üzerinden değil yaptığımız çalışmalar üzerinden ahlaklı ve ilkeli yapmak gerektiğini hep konuşuyoruz. Dün bu vergi yasasının birinci imzacısı olan Milletvekilimiz Nilgün Hanım açıklama yapmasına bir tartışma yaşanmasına rağmen maalesef yine kural hiçe sayılarak, yine aynı konu kişiler üzerinden ısıtılarak gündeme getirildi. Sayın Grup Başkan Vekili Ali Mahir Bey birtakım dokümanlar getirdi. Nilgün Hanım ise 'Bizim farklı şirketlerimiz var, iddia edilen hiç vergi ödemediği söylenilen bu şirketlerde bir zarar edildiği, bir yatırım, bir finansman bedeli olduğu için, vergi çıkmadığı için vergi ödenmedi ama diğer şirketler üzerinden çok ciddi bir gelir vergisi mükellefiyim ve vergi ödüyorum' diye bunu açıkladı. Ama hala farklı şirketlerin ciroları vesaireleri gösterilerek tasfiye edilen, kapatılan şirketin vermediği vergi üzerinden birtakım eleştiriler getiriliyor. Kişisel olarak kendisine bir sataşma olduğu için Genel Kurul'a geldiği zaman burada kendisi cevap hakkını kullanacaktır ama dün yaptığı açıklamanın boşta kalmaması için, bu konunun net olarak tutanaklara da geçmesi için özellikle tekrar söylemek istedim" dedi.

'CHP'NİN AVUKAT BÜROSUNA ÇANTA ÇANTA TAŞINAN PARALARIN VERGİSİ NEDEN ÖDENMEDİ'

Usta, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın Meclis Başkanlığının reddettiği önergeye ilişkin eleştirilerini değerlendirerek, "Vergi kanunu çalışıyoruz, vergi namustur, biz böyle bakarız. Kamuoyuna hiç açıklanmadı, şunu merak ediyoruz, CHP'nin bir avukatın bürosuna çanta çanta taşınan paralarla ne kadar vergi ödemediğini, ne kadar vergi kaçırdığını Türkiye toplumu, kamuoyu merak etmektedir. Bu kadar araştırma yapıyorlar, bizi de bu noktada aydınlatırlarsa memnun oluruz. Çantalarla elde taşınan, arabalarda taşınan bu paralar neden resmi hesaplarla yapılmadı, neden vergileri ödenmedi bu paraların, kaynakları neden belirtilmedi? Bunlar kamuoyuna izah edilmedi, bunları da açıklamalarını bekliyoruz. Biz, ilkeli bir siyasetten, ahlaklı bir siyasetten bahsediyoruz. Sayın Meclis Başkanımıza, 'Grup önerisi' diye iletilen bir mesele üzerinden yine Meclis Başkanının tarafsızlığına bir eleştiri getiriliyor. Burası bir yasama merkezi, yasama olduğunu hep söylüyorsunuz ama işinize geldiğinde gerek vergi üzerinden gerek birtakım öneriler üzerinden burayı sanki bir yargı merciiymiş gibi insanların hakkında birtakım iddialar ve ithamlarla suçlayarak haklarına girdiğinizi kabul etmiyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

'VERGİ DAİRESİ VE SAVCILIĞA GELİN ARAŞTIRIN DEDİK'

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta'nın açıklamalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Bizim Genel Merkezin verdiği parayla ve toplanan bağışlarla İstanbul'da almış olduğumuz, Galatasaray stadının yanında bir il binamız var. Bunun bir kısmını bankadan, bir kısmını elden verdik ve bunu da resmi olarak gösterdik. Size şunu da söyleyeyim: Vergi dairesi ve savcılığa da, 'Bizzat gelin, araştırın' dedik ama 'Oğlum paraları sıfırladın mı, ne oldu?' diyen bir tek siyasetçi Cumhuriyet Halk Partisinde yok. Ve bu ayakkabı kutularındaki para, dediniz ki, 'Parayı FETÖ koydu' güzel. FETÖ de zaten Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sabah saatlerinde Bilal'i aramasını söyledi. Sonra, bu ayakkabı kutularına koyulan paralar FETÖ'nün koyduğu paralardı. Yahu, sahiplerine teslim ettiniz. Siz bu konuyu konuşursanız sınıfta kalırsınız. Gelin, bu Mecliste doğruyu da yanlışı da konuşalım. Şunu söyleyebilirsin, Değerli Vekilim, senin de Sayın Ök'ün de birçok milletvekilinin de hakkında iddia olabilir, dünyanın her yerindeki demokratik ülkelerde ne yapılır? Bir araştırma komisyonu kurulur, şirketler incelenir, benim mal varlığım incelenir, senin mal varlığın incelenir, o zaman yargı ortaya çıkar, çıkar" ifadelerini kullandı.

'ADAM GİBİ SİYASET YAPALIM'

Başarır'ın ardından yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Şunu söylemek istiyorum, Bu iddialarla bu kürsüden konuşarak bu milletin vekilliğini yapmış olmuyorsunuz. Açıkça söylediniz, 'Bir kısmını elden verdik paranın' dediniz. O çantalarla gelen paraların, 'Bir kısmını resmi yoldan bankadan, bir kısmını da elden verdik' dediniz. Niye elden para veriyorsunuz? İddialarınız var, değil mi; yok ayakkabı kutuları, yok paralar? Siz bir dönem de uçaklar dolusu altının kaçırıldığını iddia etmiştiniz, ne oldu? Hep iddia, hep iddia, itibar suikastı ama sonuçta hiçbir şey yok. Vergi müfettişlerinin de, SGK'nin de bütün kurumları incelediği gibi Nilgün Hanım'ın da şirketlerini inceler, ailesinin şirketlerini inceler, varsa eksiği getirir, çıkarır. Var mı bir şeyiniz elinizde, yok. Anca itibar suikastı yaparsınız. Burası milletin kürsüsü, insanlıktan ve vicdandan bahsediyorsanız çıkıp itibar suikastı yapmayın, çıkıp bu insanların onurlarıyla ve şerefleriyle oynamayın. Adam gibi siyaset yapalım, konuşalım ama itibar suikastı yapmayalım. Adam gibi bu milletin hakkını korumaya çalışın. Burada milletvekillerini tek tek itibarsızlaştırarak partimizin itibarını bitirmeye çalışamazsınız" diye konuştu.

'SİYASET YAPMA TARİFİ BÖYLEYSE YAZIKLAR OLSUN'

Usta'nın, 'Adam gibi siyaset yapalım' sözlerine CHP'li milletvekilleri meclis sıralarına vurarak tepki göstermesinin ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Bu yüzyılda bir kadın Grup Başkan Vekilinin bu kürsüden konuşmasından aslında onur duyuyorum ama o kadın Grup Başkan Vekilinin siyaset yapma tarzındaki tarifi, 'Adam gibi' ise yazıklar olsun diyorum ona, yazıklar olsun. Biz kadın gibi de adam gibi de değil insan gibi siyaset yapıyoruz, onu bir yere koy. İki, söylediniz ki ben bir iddia ortaya koydum, şirketin yaptığı ciroları rakamlarıyla size söyledim. Siz de dediniz ki, 'Gidin onu Denizli'ye sorun, herkes bilir.' Tabii, ağır ceza mahkemesinde birini yargılarken zaten o mahallenin, o şehrin eşraflarına soruluyor, 'Nilgün Hanımı nasıl bilirdiniz? Böyle bir üslup var mı, böyle bir şey var mı? Ben Denizli'ye niye soracağım? Ben Maliye Bakanlığına sordum, yaptığı ciroyu gördüm, ödemediği vergiyi gördüm. Çıkıp gelip bunu açıklasın. Gelelim İstanbul il binasına. Bir kez daha söylüyorum, biz maliyeyle de savcılığa da binayı ne kadara aldığımızı, ne kadar ödediğimizi bildirdik" dedi.

'SİZ ADAM DEĞİLSİNİZ, BİR ŞEY DEMİYORUZ'

Başarır'ın açıklamaları üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Evet, 'Adam gibi siyaset yapmak' dedim, hala da diyorum. İşini doğru, düzgün yapan herkes için kullanılır. Cinsiyetçi bir yaklaşımla konuşmuyorum, bu bir terimdir. Siz bunu anlamıyorsanız diyecek bir şeyim yok. Ben bundan gayet de memnunum. Toplumda yerleşmiş bir deyimi kullanıyorum diye kimsenin beni linç etmesine de gerek yok. Adam gibi işimi yapıyorum, adam gibi Grup Başkan Vekilliği yapıyorum, bunda hiçbir sıkıntı yok. Tamam, siz adam değilsiniz, bir şey demiyoruz. Tamam, adam değilseniz bir şey demiyorum, adamlığı kabul etmiyorsanız bir şey demiyorum.

BİRLEŞİME 15 DAKİKA ARA VERİLDİ

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, tartışmaların sürmesi üzerine birleşime 15 dakika ara verdi.

Haber Ara