TÜBİTAK, CoCirculation programı ile Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri kapsamında alanında tecrübeli araştırmacıların araştırma projelerini Türkiye'nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmelerini sağlayacak. Türkiye, tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilecek, yurda dönüş yapmak isteyen nitelikli araştırmacılara destek sağlanacak. Ar-Ge insan kaynağı gelişimine katkıda bulunulacak, uluslararası ve sektörler arası araştırmacı dolaşımı desteklenecek.
İLK ÇAĞRIYA ÇIKILDI
TÜBİTAK'ın, 2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programının (Co-Funded Brain Circulation Scheme2) ilk çağrısı Avrupa Birliği Komisyonu Yürütme Ajansı ile yapılan sözleşme kapsamında açıldı.
CoCirculation programı ile Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri kapsamında alanında tecrübeli araştırmacıların araştırma projelerini Türkiye'nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmeleri desteklenecek. Türkiye, tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi olacak. Yurda dönüş yapmak isteyen nitelikli araştırmacılara destek sağlanacak, Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından 5 yıl süre ile yürütülecek olan proje kapsamında 4 ayrı çağrıya çıkılacak. Her çağrıda 25 olmak üzere toplam 100 Türk ya da yabancı araştırmacı yurt dışından Türkiye'deki akademi ve sanayi kuruluşlarına araştırma yapmak üzere davet edilecek.
Engellilere destek
Araştırmacılar projelerini Türkiye'de bir üniversite veya sanayi kurum/kuruluşlarında yürütmek üzere başvuru yapabilecek. Araştırmacılar 6 aya kadar mevcut kuruluşlarından farklı bir kuruluşta görevlendirilebilecek. Ayrıca engelli araştırmacıların ek ihtiyaçları için de ek destek imkanı sağlanacak.