Mersin ve Adana'da depremler kapıda mı?
Mersin ve Adana'da deprem tehlikesi her geçen gün artıyor! Mimariden yapıya kadar her şeyin risk taşıdığı bu illerde, uzmanlar acil önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-09-29 19:42:50

Güncelleme Tarihi: 2024-09-29 19:43:55

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana için kritik bir deprem uyarısı yaptı. Ercan, "Hatay'da yaşananlar tekrarlanabilir" diyerek bu iki ildeki yapılaşma ve olası tehlikeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

MERSİN VE ADANA'NIN KADERİ

Prof. Dr. Ercan, “Mersin ve Adana ortak bir kaderi paylaşıyor; her ikisinde de çok katlı binalar inşa ediliyor. Bu yapılar genellikle ağır ve güvenli olmayan bir şekilde inşa ediliyor.” sözleriyle dikkat çekti. “Her iki ilde sıvılaşma ve aşırı sarsıntı sorunları mevcut,” diyen Ercan, depremlerin yapıları nasıl etkilediğine dair endişelerini dile getirdi.

Mersin'in Mezitli - Tece bölgesindeki binaların birçok hasar gördüğünü, çatlaklar ve yıpranmalar yaşandığını belirten Ercan, “Mersin ve Çukurova bölgeleri, Hatay'daki yerleşimlerle benzerlik gösteriyor; dolayısıyla Hatay'da yaşananlar Mersin ve Adana'da da tekrarlanabilir.” ifadesini kullandı.

ÇARPITILMIŞ YAPILAŞMA SORUNU

Mersin'de plansız bir gelişim yaşandığını ifade eden Ercan, “Neredeyse her yüklenici istediği yapıyı inşa edebiliyor. Bu çarpık yapılaşmanın sebeplerinden biri, deprem yönetmeliğinin ihmal edilmesi ve jeofizik biliminden yeterince faydalanılmamasıdır.” dedi.

Kat yüksekliği konusunda belediye meclislerinin karar aldığını, ancak bu meclislerin uzman kişilerden oluşmadığını belirten Ercan, “Oysa ki bu tür kararları bir jeofizik mühendisi vermelidir. Mersin ve Adana'da acilen detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DEPREM SANAYİSİ İHTİYACI

Ercan, Türkiye'nin artık bir deprem sanayisi kurması gerektiğini vurgulayarak, “Deprem Bakanlığı gibi bir oluşumun gereksiz olduğunu düşünüyorum. Her olayda yeni bir bakanlık kurulamaz. AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu konuda yeterlidir. Yasalar ve yönetmeliklerimiz oldukça iyi, önemli olan bunların uygulanmasıdır.” dedi.