Mesut Mertcan hayatını kaybetti
80 darbesini okuması ile akıllara kazının TRT spikerleri Mesut Mertcan, Adana Huzurevi'nde hayatını kaybetti.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-25 12:52:22

Güncelleme Tarihi: 2017-08-25 12:52:22

Son yıllarını Adana Huzurevi'nde geçiren ve çeşitli rahatsızlıkları bulunan Mesut Mertcan, 71 yaşında yaşamını yitirdi.

80 DARBESİNİN SESİ

Mesut Mercan gençliğinde Adana'da gazino ve cambazhanelerde sunuculuk yaptı, reklam ajansılarında çalıştı. 1973'de TRT spikeri oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde sabaha karşı radyoda 1 numaralı MGK bildirisini okumasıyla tanınmıştı. Daha sonra Star, Kanal 6, Kanal 9, Ulusal Kanal gibi televizyon kanallarında reklam spikerliği, sunuculuk yaptı.

4 kez evlilik yapan, son eşinden 2012'de ayrılan 2 çocuk babası ünlü spiker son eşinden de 2012'de ayrıldı. Önce İstanbulda son yıllarda da Adana Huzurevi'nde yaşamını sürdürürken, hastalıkları nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. 'Şimdi Şiirler' adlı bir şiir albümü bulunuyor. Mertcan 1996-2009 arasında bazı uzun metrajlı filmlerde de rol almıştı.

Mesut Mertcan, kısa süre önce TRT 1'deki ana habere konuk olmuş, TRT'de geçen yıllarını anlatmıştı. Programda duygu dolu anlar yaşanmıştı.

15 TEMMUZ MESAJI

12 Eylül 1980 askeri darbe bildirisini okuyarak akıllara kazınan TRT eski spikeri Mesut Mertcan, 15 Temmuz Darbe Girişimine kalkışan askerlere yönelik, "Eğer bunlar halka, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ve demokrasinin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ateş açmışlarsa ben bunların Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bağrından çıktığına inanmıyorum; bunlar olsa olsa, uzaktan kumandalı kurşun asker olur" ifadelerini kullanmıştı.

80 DARBESİNİ BÖYLE ANLATMIŞTI

1980 yılında, olaylardan habersiz, bir telefonla evinden alınan ve darbe bildirisini okumak için Ankara Radyosu'na götürülen Mesut Mertcan, "Her şey saygı içerisindeydi. Halka ateş açan tanklar yoktu" ifadelerini kullanmıştı.

Yaşadığı darbe sürecini 15 Temmuz girişimiyle kıyaslayan Mertcan, "Stüdyonun kapısının önünde silahı 2 asker vardı. Başladım okumaya. Şimdi bu döneme bakıyorum. O dönemin gerekçesi vardı. Cumhurbaşkanı seçilmemişti. Meclis toplanamıyordu. Terör almış başını gidiyordu. Her gün bir sağdan bir soldan ya da karşılıklı ölümler vardı. Bugün böyle bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı, sayın başbakan, sayın bakanlar kurulu üyeleri görevlerinin başındalar. Demokratik düzendeyiz" şeklinde konuşmuştu.

TRT eski spikeri Mesut Mertcan, 12 Eylül darbe bildirisinin temiz ve yumuşak bir üslupla yazıldığını ancak bu bildiriyi okurken olası bir saldırıda hedefin doğrudan radyo olacağı için korkunun hakim olduğunu anlattı. Bildiriyi okurken kendisinin sudan çıkmış balık gibi olduğunu vurgulayan Mertcan, 15 Temmuz darbe girişimini okuyan TRT spikeri Tijen Karaş'ın ruh durumunu anlayabildiğini kaydetmişti.

Mertcan, 12 Eylül ve 15 Temmuz darbe girişimlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

"Apar topar stüdyoya girilmez ama bunlar her şeyi göze almışlar. Ben onlara TSK'nın bağrından çıkan asker demiyorum. Bunlar eğer halka ateş açmışlarsa, benim Cumhurbaşkanımın mekanına, külliyesine ateş açmışlarsa, TBMM'ye demokrasinin simgesi ateş açmışlarsa ben bunların TSK'nın bağrından çıktığına inanmıyorum; bunlar olsa olsa uzaktan kumandalı kurşun asker. Türkiye'de darbe girişimi yapılıyor, hükümet değişiyor ve siz onu okuyorsunuz, duyuruyorsunuz. Onun bir heyecanı var. O heyecan anlatılmaz yaşanır. Onun (Tijen Karaş), ruhsal durumunu çok iyi anlıyorum. Üstelik kadın başına. Asker geliyor, silahla gidiyor. Böyle şey olmaz ya. Bunlar asker değil. Bunlar sayın başbakanın söylediği gibi, asker kılığına girmiş teröristler; Türkiye'yi karıştırmak isteyenler."