Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

MHP'de bir başkanlık açıklaması da Genel Merkez'den geldi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Meclis'te gazetecilerin başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-24 17:12:45

MHP'de bir başkanlık açıklaması da Genel Merkez'den geldi

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Devam eden Başkanlık tartışmaları ile ilgili MHP'nin muhalifleri bugün TBMM'de basın açıklaması yapmış ve "hayır diyeceğiz" demişti. Genel MErkez'den de bir açıklama geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya şunları söyledi:

"MHP olarak şu anki mevcut yapının anayasaya aykırı olduğunu, fiili bir başkanlık sisteminin uygulanmakta olduğunu, Hükümetin ve Cumhurbaşkanının fiili başkanlık sistemini sürdürdüklerini ve bu yapının sürdürülebilir, taşınabilir olmadığını, bunun ayrı bir krize neden olabileceğini söyleyerek, orada bir risk ve tehlike olduğunu ifade ederek, tavır belirliyoruz. MHP olarak, başkanlık sisteminin yanındayız ya da karşısındayız açıklaması değil bu."

"MHP'yi bu konuda eleştirenler öncelikle mevcut durumu içlerine sindiriyorlar mı sindirmiyorlar mı? Tüm muhalefet partileri, mevcut durumu, sayın Cumhurbaşkanının anayasal sınırlar dışına taşmasını, hükümetin bir başkanlık sistemi uygulanıyormuş gibi tavır ve davranışlarını eleştirdi. Bugün de yarın da eleştirecekler. İşte bu, Türkiye'yi bir sistem krizine götürecek. O zaman buna bir çözüm bulunması lazım. Çözümü illa bir başkanlık sistemine geçiş gibi algılamakta doğru değil. Bunun için başka çözüm yolları varsa herkes bunu ortaya koyacak."

"MHP, anayasal sınırlar içerisinde bu işin nasıl çözülebileceğini sadece ortaya koydu. Bir başkanlık sistemi tercihini ya da destekleyip desteklemeyeceği konusunda bir açıklamada bulunmadı. MHP, duyarlı siyaset anlayış çerçevesinde diyor ki; şu andaki mevcut fiili durum Türkiye'yi başka sıkıntılara götürecek. Başka sorunlara neden olabilecek. Dolayısıyla ortada bir sorun var, bunun çözümüyle ilgili olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gidilmesi gerektiğini, burada yapılacak işlemelerin anayasal sınırlar içerisinde eğer millete gitmeyi gerektirirse, millete gidileceğini yani adres olarak yine milletin temsilcilerini ve milleti gösteriyor."

"İktidar partisi sizin 'millete götürme' sözünüzü teklife destek vereceğiniz gibi algılıyor. Milletvekillerinin kendi hür iradeleriyle bunun kararını vereceğini, bu kararların kolay kararlar olmadığını, tarihi sorumluluklar gerektirdiğini, dolayısıyla metni görmeden, hangi metin üzerinde ne diyeceklerini söylemelerinin mümkün olmayacağını."

"Bu sorunun çözülmesi lazım ama bu sorunun çözülmesini illa 'başkanlık sistemi çıkıp çözülecek' diye düşünmek, değerlendirmek de doğru değil. Bu süreci görmek lazım."

"Milliyetçi Hareket Partisi olarak ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıdan bahsediyoruz. Sistemde yaşanan defakto durumun, Türkiye'yi başka sıkıntılara, kaosa, krize götürmek üzere olduğunu, bu sıkıntının, krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bunun yolunun da anayasa içerisinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçtiğini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bir devamı olarak, muhtemeldir ki belki bir halk oylamasına gidilebileceğini, belki de hiç gidilemeyeceğini yani 330'un altında kalabileceğini... Şu anda hiç kimse milletvekillerinin iradesiyle ilgili kesin bir kanaat belirtme yetkisine sahip değil."

"Bir de ortada hiçbir şey yok. Ortada bir metin yok. Bu metin ortaya gelir, konuşulur. Milliyetçi Hareket Partisi'nin hassasiyetlerine, uyumuna bakılır. Eğer, Milliyetçi Hareket Partisi'nin hassasiyetleriyle bir şey yoksa, Milliyetçi Hareket Partisi bunu 'destekliyor' diye bir şey söylemek mümkün mü?"

Önlerine gelecek metnin ne olacağını bilmediklerini, geldikten sonra o metinle ilgili madde madde görüşlerini açıklayacaklarına işaret eden Karakaya, ortada metin yokken partilerin görüşlerine ilişkin sonuç çıkarılmaya çalışıldığını, Türkiye'nin sistem sorununu silip atması, gündeminden çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Haber Ara