Dolar

34,5300

Euro

36,1808

Altın

2.966,05

Bist

9.549,89

Milli Görüş’ün sembol isimlerinden Süleyman Arif Emre, hayatını kaybetti

Erbakan Hoca ile birlikte Milli Görüş'ün temellerini atan Süleyman Arif Emre, bugün rahmeti Rahman'a kavuştu. İstanbul'daki evinde kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden eski siyasetçi ve devlet adamı Emre'nin cenazesi, yarın ikindi vakti Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-21 18:14:58

Milli Görüş’ün sembol isimlerinden Süleyman Arif Emre, hayatını kaybetti

a2_16

Erbakan Hoca ile birlikte Milli Görüş'ün temellerini atan Süleyman Arif Emre, bugün rahmeti Rahman'a kavuştu. İstanbul'daki evinde kalp yetmezliği nedeniyle 96 yaşında hayatını kaybeden eski siyasetçi ve devlet adamı Emre'nin cenazesi, yarın ikindi vakti Ataşehir'deki Mimar Sinan Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedilecek.

Hürriyet Partisi ile siyaset hayatına başlayan Emre, 1965 yılında milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Emre, 1974 ve 1977 yıllarında kurulan koalisyon hükümetlerinde devlet bakanlığı görevini yürüttü. 1995 yılında Refah Partisi'nden İstanbul milletvekili seçilen Emre, en yaşlı üyesi olduğu için TBMM'nin açılışını gerçekleştirerek, bir süre Meclis Başkanlığı yaptı. Emre, son olarak Saadet Partisi'nden milletvekili seçilmişti.  

Süleyman Arif Emre, Milli Görüş hareketinin ilk partisi olan Milli Nizam Partisi'nin kurucu genel başkanıydı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, "Bilge siyasetçi" olarak nitelendirdiği Emre için başsağlığı diledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, Emre için taziye mesajı verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Emre'nin kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Dün 45'inci yıl dönümü geride kalan Kıbrıs Barış Harekatı sırasında CHP-MSP hükümetinin devlet bakanı olarak görev yapan Emre'nin şair ve yazar kimliği de bulunuyordu. Emre'nin, siyasi hatıralarını anlattığı "Siyasette 35 Yıl" isimli bir kitap serisi bulunuyor.

a1_14

SÜLEYMAN ARİF EMRE KİMDİR?

Şair, siyaset ve devlet adamı olan Süleyman Arif Emre 1923 yılında Adıyaman'ın Besni ilçesinde doğdu. Lise tahsilini Ankara Gazi Lisesinde tamamlayan Emre, Ankara Üniversitesi Hukuk
Fakültesinden 1944'de mezun oldu. 1940'lı yıllarda Ankara Defterdarlığı, İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli görevlerde bulundu.

Ankara ve Adıyaman'da serbest avukatlık yapan Süleymen Arif Emre, 1956 yılında Hürriyet Partisi'nde ilk siyaset hayatına başladı. Daha sonra 1961 yılında memleketi Adıyaman'da Yeni Türkiye Partisi'ni kurdu ve 5 dönem vekillik yaptı.

Emre daha sonra Erbakan Hoca'nın TOBB'da bulunduğu sırada tanışır ve Süleyman Arif Emre ve Osman Yüksel Serdengeçti gibi siyasiler, Erbakan'la tanışmalarının ardından aradıkları genel başkanı bulmanın sevinci içerisinde bulunurlar. Emre ve arkadaşları fikirlerini Erbakan'a açıkladıklarında “Benim de bu yönde bazı çalışmalarım var; henüz bir neticeye ulaşmış değilim, ama müspet bir noktaya gelirsem sizi haberdar ederim" şeklinde bir cevap alırlar. Bu noktada Arif Emre'nin deyimiyle ırmak ırmağa karışmıştır.

Milli Görüş'ün temelleri atılır ve Erbakan, milletvekili seçildikten sonra ilim, irfan ve fazilet sahibi kişi ve gruplarla çeşitli istişarelerde bulunur ve neticede 24 Ocak 1970 günü Milli Nizam Partisi kurulur. Süleyman Arif Emre, 1970 yılında kurulan ve Milli Görüş hareketinin işaret fişeği sayılabilecek Milli Nizam Partisi'nin programını Erbakan Hoca ile beraber hazırlamış ve kurucuları arasında yer almıştır.

Milli Görüş'ün ilk partisi olan Milli Nizam Partisi'nin kapatılmasının ardından yine Erbakan Hoca liderliğinde Milli Selamet Partisi'ni kurar. Milli Selamet Partisi'nin 1974 yılında CHP ile ve 1977 'de Adalet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi ile kurduğu koalisyon hükümetlerinde Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

12 Eylül 1980 yılındaki askeri darbe sonrası bir süre cezaevinde tutuklu olarak Mamak Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanan Süleyman Arif Emre, beraat ettikten sonra yine Erbakan Hoca ile birlikte Refah Partisi'nin kuruluşunda yer aldı. Refah Partisi'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi olan Emre, daha sonra Milli Görüş'ün Fazilet Partisi ve Saadet Partisi yönetimlerinde de görev aldı.

Siyasetçi kimliğinin yanı sıra güçlü bir şair olan Süleyman Arif Emre'nin hece ve aruz vezni ile yazılmış, dergilerde pek azı yer alan ve kitap hâline getirilmemiş 200 civarında şiiri var. Hatıralarını topladığı "Siyasette 35 Yıl" adlı üç ciltlik basılı eseri bulunuyor.

 

Haber Ara