Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Mahkemeden emsal karar...
Mesai saatleri kanunlarla açıkça belirlenmiş olsa da, işlerin yetiştirilmesi veya farklı nedenlerle birçok çalışan fazla mesai yapmaya devam ediyor. Fazla mesaiye ilişkin düzenlemeler ve hangi durumların haklı fesih sebebi sayılabileceği ise çalışanlar arasında merak konusu.

Oluşturma Tarihi: 2024-11-15 21:33:28

Güncelleme Tarihi: 2024-11-15 21:37:10

Çalışma saatleri ve fazla mesaiye ilişkin düzenlemeler, milyonlarca çalışanın gündeminde yer alırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma saatlerinin düşürülmesiyle ilgili bir çalışmanın gündemde olmadığını ve esnek çalışma modellerine odaklanıldığını açıkladı.

Bakan Işıkhan, esnek çalışma kapsamında istihdamı artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Fazla Mesai ve Haklı Fesih

Sosyal Güvenlik Uzmanı Musa Çakmakçı, fazla mesai ve çalışma saatleriyle ilgili önemli detaylar paylaştı:

Günlük Çalışma Süresi:

İş Kanunu'na göre günlük çalışma süresi ara dinlenme hariç 11 saati aşamaz. Bu süreyi aşan durumlar, işçinin dinlenme hakkının ihlali anlamına gelir ve Yargıtay kararlarına göre bu durum haklı fesih sebebi oluşturabilir.

Haftalık Çalışma Süresi:

Genel çalışma süresi haftada en fazla 45 saattir. Ancak yer altı maden işlerinde bu süre günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat ile sınırlıdır.

Fazla Mesai Süresi:

İş Kanunu'nun 41. maddesine göre fazla mesai süresi bir yılda toplam 270 saati geçemez. Ancak, bu sürenin aşılması durumunda fazla mesai ücretinin işçiye eksiksiz ödenmesi, tek başına haklı fesih nedeni sayılmaz.

Günlük çalışma süresinin 11 saati aşması ise “yasak çalışma” olarak değerlendirildiğinden işçiye haklı fesih hakkı verir.

Esnek Çalışma ve Fazla Mesai Düzenlemeleri

Bakan Işıkhan, esnek çalışma modellerinin, işverenlerin iş kolu ve çalışma tarzına göre düzenlenebileceğini vurguladı.

Bu kapsamda, işçilerin haftalık çalışma süresi, iş günlerine eşit şekilde dağıtılabilir ancak günlük çalışma süresi 11 saati aşmamalıdır.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin kararına göre, fazla mesaiye işçinin onayı olsa bile bu, 11 saati aşan süreyi kapsamaz.

Fazla mesai süresinin yıllık 270 saati aşması, işçiye haklı fesih imkanı sağlamasa da günlük çalışma süresinin aşılması durumunda işçi, sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir.

SONUÇ!

Günlük 11 saat ve yıllık 270 saat sınırları, fazla mesai ve çalışma saatlerinde temel kriterlerdir.

Bu düzenlemeler, çalışanların haklarını korumak ve dinlenme haklarının ihlal edilmemesini sağlamak adına emredici nitelikte kabul edilmektedir.

Çalışma koşullarının ihlal edilmesi durumunda işçiler, yasal haklarını kullanabilir.

CNNTürk