MSB’den Eurofighter açıklaması: Esas hedef KAAN ve HÜRJET
Milli Savunma Bakanlığı, Eurofighter tedarikine yönelik iddiaları yalanladı ve esas önceliğin KAAN ile HÜRJET projeleri olduğunu vurguladı.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-17 12:59:46

Güncelleme Tarihi: 2024-10-17 13:43:00

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Eurofighter savaş uçaklarının tedarikine ilişkin çıkan iddiaları net bir şekilde yalanladı. Bakanlık yetkilileri, Almanya'nın herhangi bir şart öne sürmediğini ve Eurofighter Typhoon alımına yönelik teknik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ancak asıl vurguyu, yerli projeler olan KAAN ve HÜRJET'e yaptı.

EUROFIGHTER TEDARİKİ DEVAM EDİYOR, ANCAK ÖNCELİK MİLLİ PROJELER

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin Eurofighter savaş uçaklarını tedarik etme süreci hakkında çıkan haberlere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bazı iddialarda, Almanya'nın uçak tedarikine dair belirli garantiler talep ettiği öne sürülmüştü. Ancak MSB bu iddiaları yalanlayarak, Eurofighter Typhoon tedarikine yönelik teknik çalışmaların sürdüğünü, yapılan çalışmaların süreci hızlandırma amacı taşıdığını belirtti. Yetkililer, “Bu süreçte herhangi bir şart gündeme gelmemiştir” dedi.

F-16 TEDARİKİ VE HÜRJET VURGUSU

Bakanlık kaynakları, Türkiye'nin F-16 Viper uçaklarının tedariki konusunda ise geçtiğimiz aylarda yapılan sözleşmeye atıfta bulundu. Bu çerçevede bir takvim belirlendiği ve sürecin planlandığı şekilde ilerlediği aktarıldı. MSB, milli savunma stratejisinde KAAN ve HÜRJET projelerine verdiği önemi bir kez daha vurgulayarak, HÜRJET'in eğitim ve muharip görevler için önemli olduğunu, 5'inci nesil milli muharip uçağı KAAN'ın ise Türkiye'nin savunma sanayii için esas proje olduğunu belirtti.

İSRAİL'İN UNIFIL'E SALDIRISI KINANDI

MSB kaynakları, İsrail'in Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) yerleşkesine yönelik saldırılarına da sert tepki gösterdi. Yetkililer, “İsrail'in UNIFIL'e yönelik saldırılarını bir kez daha kınıyoruz. UNIFIL karargâhında görev yapan 5 personelimizin durumu iyi olup, Beyrut Büyükelçiliğimiz ve Ataşeliğimiz ile sürekli irtibat halindedir” dedi. Ayrıca, bölgedeki barış ve istikrar için Türkiye'nin desteklerini sürdüreceği belirtildi.

KİLİS YAKINLARINA DÜŞEN ROKET MÜHİMMATI

Dün akşam saatlerinde Kilis yakınlarına düşen roket mühimmatıyla ilgili olarak da Bakanlık kaynakları önemli açıklamalar yaptı. Suriye sahasında yaşanan çatışmalar sırasında bir roketin hudut karakolu sorumluluk alanına düştüğü belirtildi. “Sahadaki hareketlilik titizlikle takip edilmekte, gerekli tedbirler alınmaktadır” denildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, terörle mücadele kapsamında son dönemde elde edilen başarılara değindi. Pençe-Kilit Harekâtı'nda bugüne kadar toplamda 3.094 mayın/EYP imha edilirken, 1.256 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi. Aktürk, “Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidini adım adım kapatıyoruz” dedi.