Yeni Şafak yazarı Ersanel'in muhalif medyada yer alan bazı kanalların dış politika yayınlarının neden olmadığına dair değerlendirmesi:
"Muhalif kanallar neden ‘dış politika'yla ilgili yayın yapmaz?"
Tekmili birden diyebiliriz; Fox, Sözcü, Halk, Tele1, KRT, TV5, Flash. Eksik kaldıysa gönül koymasınlar.
Faruk Bildirici, ki ‘medya ombudsmanı' olarak biliniyor, 3 gün boyunca bu kanalları takip ettiğini, dış haber servislerinin olmadığını-herhalde ‘dış haber olmadığı', takiben, ‘dış politika tartışma programları' olmadığı anlamına geliyor-vurgulayıp, ‘dünyadan haberleri yok'a getirmiş gözlemlerini…
Zahmet etmiş; ben yıllardır o kanallarda ‘dış politika' arıyorum. Çok istisnai hallerde, o da parantez açıp-kapama hızında denk geldiğim oldu.
Bildirici'ye göre bu yayın organları izleyicilerini, ‘dünyadan habersiz bırakıyor, iç politikaya hapsediyor, vizyonlarını daraltıyor ve körleştiriyor'… Doğru.
Yalnız benim daha ileri ilavem var; bu muhalif kanallar ve destekledikleri muhalefet dış politika bilmiyor. Yayına diledikleri bollukta sürecekleri siyasileri, uzmanları yok. Çıkarsalar, hakkını verecek gazeteciler de yok…
"ANA MUHALEFET VE DIŞ POLİTİKA"
Ana muhalefet partisinin dış politikasını bir-iki danışmana teslim ettiğini, seçim döneminde hem yurt içi hem yurt dışı matbuata ne herzeler yumurtladıklarını gördük.
Kaldı ki, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tüm seçim boyunca iki kez dış politika konuştu, birinde zımnen Azerbaycan'ı diğerinde alenen Rusya'yı tehdit etti.
Şimdi bu ağır eksiği, seçimi kaybetme nedenlerinden biri sayıyorlar. O da doğru.
Yani muhalefetin siyasetçileri de, danışmanları da, gazetecileri de dış politika bilmiyorlar. Seyircilerini de seçmenlerini de el birliğiyle öylesine vasatlaştırıyorlar ki, ülkenin ulusal çıkarlarına/güvenliğine yönelik icraatlara bile aynı kör çukurdan şüpheyle bakmalarını sağlıyorlar.
"DIŞ POLİTİKA CEHALETİ KENDİ SONLARINI HAZIRLIYOR"
Şimdi önümüzde, bütün ülke liderlerinin, uluslararası yorumcu, analizci, gazetecilerin mutabık kaldığı, ‘dünyanın en kritik 10 yılı' var. Yine hepsinin ortak tarifi, Türkiye'nin kilit bir kaç ülkeden biri olduğu.
Geçtiğimiz en az 5 yıl bunun işaretleriyle doluydu ve hazırlık için bir zaman sundu. Bakalım, hem muhalif siyasiler hem muhalif kanallar aynı duyarsızlığı sürdürecekler mi?
Burada bir kader de var; bu çapta dış politika cehaletinin kendi sonlarını hazırladığını görmüyorlar. Batı sadece fiziken daralmıyor. Siyaseten de eriyor. Buraya sırt yaslanır mı?