'Müzik dinlemek isteyenlere ByLock tuzağı kurmuşlar'
11 bin 480 kişinin FETÖ haberleşme ağı ByLock’a irade dışı yönlendirildiğini bulan Tuncay Beşikçi “Mor Beyin programını ilk Ankaralı kadın avukatın telefonunda fark ettim” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-29 07:36:04

Güncelleme Tarihi: 2017-12-29 07:36:04

11 bin 480 kişinin FETÖ haberleşme ağı ByLock'a irade dışı yönlendirildiğini bulan Tuncay Beşikçi, Habertürk Haber Merkezi Müdürü Zülfikar Ali Aydın konuştu. Beşikçi, “Mor Beyin programını ilk Ankaralı kadın avukatın telefonunda fark ettim” dedi.

İşte röportajın ilgili bölümü:

- ByLock programına ilgisiz insanların dahil edildiğini nasıl fark ettiniz?

15 Temmuz'dan sonra ByLock tutuklamalarından mağdur olduğunu söyleyenler bana gelip ByLock raporu vermemi istedi. Telefonlarını inceledim. Çoğu FETÖ'cüydü. Bakmak istemedim. Sonra Ankara'dan kadın bir avukat geldi. ByLock şüphelisiydi. Bir bilişim uzmanından raporu vardı. Telefonunda ByLock'u anahtar kelime ile arattığınızda ekran görüntüleri raporuna konulmuştu. O fotoğrafların birinde Bylock.net'e yönlendiren bir satırlık “frame kodu” vardı. Kodu görünce “Mor Beyin”i araştırmaya başladım. Sahibi Kemalettin Cengiz Erbakırcı'ydı. FETÖ okullarında okumuş, telekulak operasyonu şüphelisiydi. TÜBİTAK'ta böcek davası sanığı Hasan Palaz'ın ekibindendi. Taşlar yerine oturdu.

‘MÜZİK PROGRAMINDAN BYLOCK YÜKLEDİLER'

- Bu ekibi görünce “Bir terslik var” diye mi düşündünüz?

Evet bu kişiler Balyoz, Ergenekon gibi davalarda kumpas kuran, FETÖ'cü hâkim, savcı ve polislerle çalışan isimlerdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Hasan Yılmaz'ı aradım. İlgisiz kişilerin programa yönlendirildiğini anlattım. Uzman ekip oluşturup bütçe hazırladılar. Yargıya yardımcı olmamızı sağladılar.

- Cep telefonlarından girilen uygulamalardan nasıl ByLock'a yönlendirildiğine dair başka örnekler var mıydı elinizde?

Aslında başta bu raporları vermek istemedim. İlk baktıklarımın çoğu FETÖ'cü çıkmıştı. Cumhuriyet davasında, kıramayacağım insanlar ByLock kullanıcısı olduğu iddia edilen Emre İper'in telefonunun yönlendirilmiş olabileceğini söyledi. İncelediğimde müzik uygulaması üzerinden ByLock kullanıcısı haline getirildiğini gördüm. “Başka mağduriyetler de olabilir” diye bunu hâkime anlatmak için iyi bir pozisyonum olan şirketten de istifa ettim.

‘BYLOCK'U GELİŞTİRENLER TÜBİTAK'TAKİ FETÖ'CÜLER'

- O müzik programını kaç kişi indirmişti?

Cumhuriyet Gazetesi çalışanıyla, Freezy adlı programı 150 bin kişi indirmişti. Savcı Yılmaz ile görüştüm. Rakamlar dehşetti. Bir ekip kurdu ve ekibe durumu anlattım. 6 ayda bitirilecek çalışma, 45 günde tamamlandı.

- Bahsettiğiniz ByLock'a yönlendiren kıble programını kimler hazırlamış, size göre amaçları neydi?

Uygulamaları geliştirenler Kemalettin Cengiz Erbakırcı ve Yasin Alpen. İkisi de FETÖ'nün TÜBİTAK ekibinden. Bilgisayar mühendisi ve yasadışı dinlemeden soruşturulmuşlar. Sonra birlikte şirket kurup yurtdışına kaçmışlar. Namaz ve Kıble Mor Beyin programlarını yazanlar da ikisi. İnternetteki orijinal programın adı Fizy ama FETÖ'cü mühendis programın adını “Freezy Müzik Bul” koymuş. Müzik dinlemek isteyen arama motoruna yazdığında FETÖ'cülerin programı da ilk 5'te çıkıyor. İndirip kullanınca ByLockçu oluyorsunuz.

- FETÖ bu yönlendirme işlemine ne zaman başladı?

17-25 Aralık'ta devlete darbe girişiminde bulundular. 22 Temmuz 2014'te devlet, bunların polis ayağına “Paralel Devlet Operasyonu” yaptı. FETÖ, ByLock kullanıcısı örgütün etkili isimlerini gizlemek için normal vatandaşı da kullanıcı haline getirmeye başladı. Bu da 20 Ağustos 2014 tarihine rastlıyor. Bu programlar zaten ellerindeydi. “Paralel Devlet”e operasyon başlayınca onlar da harekete geçmiş.

‘BYLOCK, 17-25 BAŞARISIZ OLDUĞUNDA YEDEK PLANDI'

- Neden daha yaygın internet sitelerine bu programları koymamışlar da bu uygulamalar üzerinden yapmışlar?

Büyük internet sitelerine uygulamaları koyabilirlerdi. Ama çabuk anlaşılırdı. Zaten bu siteleri ya da uygulamaları kullanan herkes ByLock'a yönlendirilmiyor. Örneğin 10 Google reklamı var ama 1 tanesi sizi ByLock kullanmışsınız gibi gösteriyor. Bunu da o reklamlardaki algoritma seçiyor. Cinsiyet, yaş ve tüketim alışkanlığına göre bu reklamlar çıkıyor. Her giren ByLock'a yönlendirilmiyor.

- Bu basit bir örgüt planı mıydı yoksa başka amaçlar içeriyor mu?

Bence amaç, 17-25'in başarısız olması halinde yedek bir plandı ve bu yönlendirme de başka bir FETÖ planının parçası. Bunu bir tür istihbarat örgütünün planı gibi görüyorum. ByLock'un ilk çıkışı Mart 2014. Fuat Avni'nin aktif olduğu dönem. 1-2 deneme versiyonu var ama o dönem server Amerika'da. Birkaç ay sonra server Litvanya'ya taşınıyor. ByLock ortaya çıkınca bir tür ByLock kaosu yaratmak istemişler. Başarılı da oldular.