Myanmar'da darbe mi oldu? Myanmar lideri Aung San Suu Çii kimdir?
Müslümanlara yaptıkları zulümle dünya gündeminden düşmeyen Myanmar'da kriz yaşanıyor. Myanmar'da darbe mi oldu? Gelen son dakika bilgisine göre Myanmar'da darbe oldu. Ülkede ordu devlet yönetimine 1 yıl boyunca el koyduğunu duyurdu ve Myanmar liderini gözaltına aldı. Peki Mynamar lideri Aung San Suu Çii kimdir? Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii liderliğindeki Myanmar'da milyonlarca Müslümanlar yurtlarından kovulmuştu.

Oluşturma Tarihi: 2021-02-01 07:56:23

Güncelleme Tarihi: 2021-02-01 07:56:23

Myanmar'dan gelen son dakika bilgisine göre ülkede ordu yönetime el koyduğunu duyurdu. Ülkede liderinin gözaltına alındığı da gelen bilgiler arasında. 

Müslümanlara yaptıkları zulümle dünya gündeminden düşmeyen Myanmar'da kriz yaşanıyor.

Myanmar'da darbe mi oldu? Gelen son dakika bilgisine göre Myanmar'da darbe oldu. Ülkede ordu devlet yönetimine 1 yıl boyunca el koyduğunu duyurdu ve Myanmar liderini gözaltına aldı. Peki Mynamar lideri Aung San Suu Çii kimdir? Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii liderliğindeki Myanmar'da milyonlarca Müslümanlar yurtlarından kovulmuştu. 

Myanmar'da darbe mi oldu?

Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltların ardından darbe iddiaları doğrulanırken, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu duyuruldu.

Açıklamada, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği vurgulandı.

Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.

Aung San Suu Çii kimdir?

Ang San Su Çi (d. 19 Haziran 1945, Yangon) Myanmarlı dış işleri bakanı, hükûmet başdanışmanı, şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri ve tanınmış düşünce mahkûmu. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Budist olan Su Çi, Myanmar askerî diktatörlüğüne karşı gösterdiği barışcıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. 1990 genel seçimlerinin sonuçlarına göre ülkenin başbakanı olmaya hak kazanan Su Çi, askerî cunta tarafından gözaltında tutulduğu için bu görevi üstlenemedi.

15 yıl ev hapis dönemi yaşamıştır. Bu dönemde Nobel Barış Ödülü'nü almaya oğulları gitmiş ve eşinin cenazesine de katılamamıştır. Dünya′nın pek çok yerinden serbest bırakılması için baskılar yapılmış, hakkında kitaplar yazılmış, filmler yapılmış ve sonunda 2010 yılında serbest kalmıştır. 2011 yılında Chatham House Ödülü'nü kazanmıştır.

2014 yılı itibarıyla, Forbes tarafından dünyanın 61. en güçlü kadını olarak listede yer almıştır.[1][2][3][4][5] Myanmar ordusunun Rohingya Müslümanlarına işkence, taciz ve tecavüz yaptığı iddialarını reddetmiştir.[6]

Myanmar'da Arakanlı Müslanmara zulüm

Yıllardır sistematik zulme maruz kalan Arakanlı Müslümanlar, son zamanlarda da eyalette ordu ile etnik silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda kayıplar veriyor.

Arakan'da, Myanmar ordusu ile eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenleyen Budist Arakan Ordusu örgütü arasındaki silahlı çatışmalar nedeniyle Arakanlı Müslümanlar da güvenlik, sağlık, insan hakları alanlarında, ekonomik ve siyasi çok sayıda sorunla karşı karşıya kalıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, haziran ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi'nin 44. Oturumunda okuduğu Arakanlı Müslümanların insan hakları durumuna ilişkin raporda, Myanmar'da Arakanlı Müslümanların insan hakları durumunda hiçbir iyileşme olmadığını ve köylerinin yakılmaya devam edildiğini belirtti.

Arakanlı Müslümanlara karşı "etnik temizlik"

Myanmar ordusunun 2016'daki operasyonları kapsamında en az 87 bin Rohingya, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Arakan eyaletindeki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de "silahlı militanların yaptığı" iddia edilen saldırılar sonrası Rohingyalar, o güne kadar yaşadığı en ağır zulümle karşı karşıya kaldı.

Militanları tutuklama bahanesiyle hareket eden ordu, yerel Budist çetelerin de yardımıyla onlarca köyü yıktı, binlerce sivili öldürdü ve yüzlerce kadına tecavüz etti.

BM ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının, Arakanlı Müslümanlara karşı "etnik temizlik" ve "insanlığa karşı suç" olarak tanımladığı kitlesel şiddet eylemlerinin başladığı 25 Ağustos'u Rohingyalar, "Soykırım Anma Günü" olarak anıyor.