Dolar

34,0401

Euro

38,0763

Altın

2.923,95

Bist

9.891,00

Naci Görür, Bitlis depremi sonrası uyardı

Bitlis Tatvan’da yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem korkuttu. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bu aralar Bitlis-Zagros hattına ve çevresine dikkat” ifadesini kullandı.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-25 18:58:06

Naci Görür, Bitlis depremi sonrası uyardı

Bitlis merkez üssü Tatvan ilçesi olan bir depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin büyüklüğünü 4,5 olarak açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü ise ilk olarak 4,7 olarak tespit ettiği depremin büyüklüğünü 4,6 olarak güncelledi.

Bölge için ciddi uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bitlis Tatvan depremi sonrası ilk değerlendirmesini X (Twitter) hesabı üzerinden yaptı. Prof. Dr. Görür, daha önce deprem beklediğini söylediğini anımsatarak şunları söyledi:

Şubat depremlerinde Arap levhası kuzeye savrulmuş ve Bitlis-Zagros hattını ve Van Gölü güneyini baskı altına almıştı. Bu aralar Bitlis-Zagros hattına ve çevresine dikkat.

"DİNAMİT FIÇISI" BENZETMESİ

Daha önce Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Bitlis-Zagros deprem kuşağına dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, 25 kentin fay zonu üzerine kurulduğunu belirterek, "Bir anlamda dinamit fıçılarının üzerinde oturuyorlar" diyerek uyarmıştı.

Doğu Anadolu Fay Hattı'nın 6 Şubat depremlerinde biriken enerjinin bir kısmını Bitlis-Zagros kuşağına transfer etmiş olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Görür, şöyle demişti:

"Bu demektir ki özellikle Adıyaman-Hakkari arasında yer alan kentlerde Bitlis-Zagros kuşağının harekete geçmesiyle yeni depremler olabilir. O hat da büyük depremler üretebilecek potansiyeldedir.

Adıyaman- Hakkari arasında Arap platformu üzerinde yani Bitlis, Urfa, Diyarbakır, Cizre, Nusaybin, Batman vs. gibi kentlerde depremler olursa benim için büyük bir sürpriz olmaz. Boyutu ve zamanını bilemiyorum."

SON VİDEO HABER

Çocuklara para veren şüpheli aranıyor

Haber Ara