'New York itfaiyesi olsa bir şey yapamazdı'
Yangın güvenliği üzerine uzun süredir çalışan Prof. Abdurrahman Kılıç 'Aladağ'daki yurt yangını çıktıktan sonra dünyanın en iyi itfaiyesi olarak gösterilen New York itfaiyesi gelse bile bir şey yapması mümkün olmazdı' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-12-02 09:34:43

Güncelleme Tarihi: 2016-12-02 09:34:43

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi öğretim üyesi, Türkiye'deki yangın güvenliği konusundaki önde gelen isimlerden Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Al Jazeera'den Ayşe Karabat'a konuştu.

Kılıç şunları söyledi:

İtfaiye üç sac ayağı üzerine kuruludur.

Birincisi önlemek.

İkincisi kurtarmak.

Üçüncüsü söndürmek.

Biz de söndürme kısmı var. Kurtarma yeni yeni. İtfaiye şu anda hortum tutan yer olarak görülüyor Türkiye'de. Bu en büyük eksikliklerden biri. Bir şehrin yangın güvenliği dediğiniz zaman önce insanlarının eğitimi, mentalite değişikliği, ikincisi binalarda alınan önlemler, kaçış yolları, uyarı sistemleri, üçüncüsü de şehrin alt yapısı, yolu, su bulunması gibi. Dördüncü planda itfaiyenin teknik gücü ve eğitimi. Bunların bir bütün olması lâzım. En iyi itfaiyeyi getirseniz, Londra ya da New York, Adana Aladağ'da bir şey yapması mümkün değil. Oraya gelinceye kadar, binadaki sentetik malzemeler, sünger yatakların çıkardığı zehirli gaz birkaç dakika içinde öldürür.