Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, TSK'nın düzenlediği hava harekâtının ardından Suriye'nin kuzeyinde Amerikan askerlerinin YPG'lilerle birlikte devriye gezmelerini, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'deki Rus askeri varlığının artması ve hatta bazı Rus askerlerinin YPG'lilerle birlikte fotoğraf çektirmesini eleştirdi. Kurtulmuş, "ABD ve Rusya meşru güçler üzerinden ittifaklarını geliştirmek durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, 80 milyonluk nüfusa sahip, bölgenin ekonomik ve siyasal istikrar sahibi neredeyse yegane ülkesi olan bir ülke olarak gerçekten dostlarımızın Türkiye'ye karşı zarar veren bu terör örgütleriyle görüntü vermesini hiç de içine sindirememekte, hiç de hoş karşılamamaktadır. Bunu çok açıkça ifade ediyoruz" dedi.
Kurtulmuş bir gazetecinin "Türk Silahlı Kuvvetlerinin geçen hafta Karaçok ve Sincar'a düzenlediği hava harekatının ardından bölgede dikkat çekici gelişmeler oluyor. Bu çerçevede bazı ABD zırhlılarının YPG unsurlarıyla birlikte Türkiye sınırına çok yakın noktalarda bulunduğunu gördük. Bugün bölgeden, özellikle Afrin'den Rus askerlerinin oradaki varlığına ilişkin yeni iddialar da geldi. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, sınır dışında yapılan operasyonların Türkiye'nin milli güvenliğini koruması bakımından atması gereken adımlar olduğunu vurguladı.
"OPERASYONLAR LAF OLSUN DİYE YAPILMIYOR"
"Türkiye 'laf olsun, oralarda bir operasyon yapmış olalım' diye bu operasyonları yapmıyor." diyen Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Harekatı ve en son Suriye ile Irak kuzeyindeki bölgelere, PKK mevzilerine karşı yapılan operasyonların, hem Türkiye'nin sınır güvenliğini korumak hem de o bölgeden Türkiye'ye karşı gelebilecek terör örgütlerinin tehditlerini ortadan kaldırmak ve zorunlu olarak ulusal güvenliğin sağlanması için atılan adımlar olduğunu, herkesin de bunu böyle görmesi gerektiğini belirtti. Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"İÇİMİZE SİNDİREMİYORUZ, HOŞ KARŞILAMIYORUZ"
"Neredeyse terör örgütlerinin bir cenneti haline gelmiş olan bu bölgede Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi dost ve müttefikimiz olan ülkelere de bir kere daha şu tavsiyede bulunuruz; Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak bu bölgedeki siyasi geleceğin, bölge barışının en önemli unsurlarından birisidir. Bu bölgede, bu coğrafyada, ABD ve Rusya meşru güçler üzerinden ittifaklarını geliştirmek durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, 80 milyonluk nüfusa sahip, bölgenin ekonomik ve siyasal istikrar sahibi neredeyse yegane ülkesi olan bir ülke olarak gerçekten dostlarımızın Türkiye'ye karşı zarar veren bu terör örgütleriyle görüntü vermesini hiç de içine sindirememekte, hiç de hoş karşılamamaktadır. Bunu çok açıkça ifade ediyoruz. Biz burada, bu bölgede ABD ve Rusya ile uzun dönemli, ortak ve bölge barışını kurmaya dönük yeni perspektifler geliştirmek üzerinde samimi olarak çalışmaya hazırız. Çeşitli toplantılarda da bu görüşlerimizi her iki tarafla da paylaşıyoruz. Dolayısıyla oradaki herhangi bir terör grubuyla ve hele hele Türkiye'ye karşı faaliyet içerisinde olan terör grubuyla dostlarımızın ve müttefiklerimizin görüntü vermesinin çok şık olmadığını, Türkiye'nin çok hoşuna giden bir durum olmadığını bir kez daha ifade etmek herhalde en doğru yoldur."
Kurtulmuş, "Türkiye'nin bekası için, milli bütünlüğünün, sınırlarının, hatta ve hatta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın korunması için bu operasyonları yapmak durumundayız. Kilis'e düşen bombaların, füzelerin haddi hesabı yoktu. Çok şükür, Fırat Kalkanı Operasyonu ile o bölge DEAŞ'tan temizlenince şimdi en azından o bölgedeki şehirlerimiz emniyet altına alınmış oldu. Bu, Türkiye için zorunlu bir güvenlik adımdır. Eğer Türkiye nereden kendisine karşı açık bir tehdit gelirse o tehdidi de göğüsleyebilecek güce sahiptir, kararlılık içerisindedir" değerlendirmesinde bulundu.