İşte Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları;
Bu hükümet bir reform ve atılım hükümetidir. Bu hükümet programı ile birlikte Türkiye ekonomisinde yeni bir boyuta geçiyoruz. Türkiye üreten bir ekonomiye sahip olacaktır. Türkiye, 65. Hükümet ile birlikte ekonomide büyüme yaşayacak.
İkinci önceliğimiz ise terörün sona erdirilmesidir. TBMM'nin ortaya koymuş olduğu irade de göz önünde bulundurulduğunda terör belasını en kısa zamanda bitirmemiz gerekiyor. Bu hükümetin üçüncü önemli önceliği yeni anayasayı yapmak, başkanlık sistemi başta olmak üzere bazı hususları gündeme getirmektir. Dördüncüsü dış politikada bütünlüğü korumaktır. Beşincisi tüm vatandaşlarımızın kendisini özgür hissettiği bir Türkiye'yi oluşturmaktır.
"VATANDAŞLARIMIZIN RIZASINI ALARAK YENİDEN BİR İNŞA ÇALIŞMASI YAPILACAK"
Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında önemli konular gündeme geldi. Terör operasyonlarının bittiği ilçeler gözden geçirildi. Sur, Silopi, Yüksekova gibi ilçelerdeki tahribat geniş olarak ele alındı. 5 ilçede toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 321'dir. Burada harcanacak maliyet ise yaklaşık 855 milyon lira civarındadır. Vatandaşlarımızın da rızasını alarak yeniden bir inşa çalışması yapılacaktır.
Her hafta ilgili birimler, bu eylem planıyla ilgili bakanlıklarımızın yapmış oldukları icraatları takip ediyor. 80 eylem planımızın 30 tanesi tamamen bitmiştir. Bütün bu birimler sorumluluklarını yerine getiriyor. Terörle mücadele konusunda da gelinen nokta değerlendirildi.
AB İLE VİZE MUAFİYETİ KONUSU
Avrupa Birliği Bakanımız Sayın Ömer Çelik, sunumunu gerçekleştirdi. Türkiye olarak biz üzerimize düşen sorumlulukların aşağı yukarı hepsini gerçekleştirdik. Meseleyi ciddi bir şekilde ele aldığımızı bir kez daha teyit etmek isterim. Türkiye'nin bu yaklaşımının istismar edilmemesi gerektiğini de bir kez daha söylüyorum. Mızıkçı şekliden, AB'den bazı siyasetçilerin içine girdiği tavırları anlamadığımızı, uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim. Önümüzdeki hafta AB ile Türkiye arasında toplantılar sürdürülecek. Türkiye'ye verilen sözlere layık olacaktır.
Terörle mücadele Türkiye'de tek bir örgüte karşı yürütülen bir mücadele değildir. Bir dizi operasyonlar yapılıyor. Sadece şehirler değil, kırsal alanda da son derecede ciddi operasyonları yapıldığını biliyoruz. Her gün çok sayıda şehit verdiğimiz bir mücadele ortamındayız.
TÜRKİYE-RUSYA KRİZİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
Türkiye ve Rusya bu coğrafyada iki kadim ülkedir. Zaman zaman rakiptir, zaman zaman dosttur. Suriye'deki saldırıdan kaynaklanan bir durum nedeniyle ilişkiler gerilmiştir ama her iki ülke de birbirini gözden çıkaramaz. Uçağın vurulma anında zaten uçağın kimliği bilinmiyordu. Ben Rusya tarafından bu krizin daha fazla uzatılmasının, Rusya'ya fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Keşke Rus uçakları Suriye'deki iç savaşın tarafı olarak müdahil olmasaydı.
ALMANYA'NIN 1915 TASARISI
Ermeni soykırım tasarısıyla ilgili, 1915'teki olaylarda ölen çok sayıda insan var. Aradan 1 asır geçtikten sonra yeniden 1 asır öncesindeki hesabı açmak isteyenleri anlamak mümkün değildir. Bu konuda hiçbir parlamentonun söyleyeceği söze kimse itibar etmez. Parlamentoların vazifesi, eğer samimiyseler, ellerinde avuçlarında bilgi varsa tarihçilerin araştırmasına destek olmaktır. Hiçbir parlamentonun başka bir görevi yoktur. Almanya, dostumuz bir ülke olarak, Almanya'nın Türkiye olan ilişkilerine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapmak isterim.
"ABD'NİN BU HATASINDAN DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Türkiye'nin terör örgütü olarak benimsediği bir örgütün armasının kullanılması dostlukla ilgili değildir. ABD'nin bu hatadan döneceğini düşünüyoruz. ABD'nin Suriye'deki bir takım hesaplar üzerinden Türkiye gibi bir müttefiği rencide edeceğini düşünmüyoruz.
ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI
Hükümetin öncelikli adımlarından bir tanesi siyasal reformların tamamlanmasıdır. Türkiye'de yeni bir anayasa 1982 anayası kabul edildiğinin ertesi gününden beri konuşuluyor. Böyle bir talep var, böyle bir siyasi irade var. Biz en kısa zamandabu meseleyi TBMM'ye getirmek isteriz. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda başkanlık sistemiyle ilgili teklifimiz TBMM'ye getirilecektir.
İSRAİL İLE İLİŞKİLER
İsrail ile olan ilişkilerimizin düzelmesi için 3 şartımız vardı, bunların 2'si yerine getirildi. İsrail'in, Gazze şehrinde sürdürdüğü son derece haksız abluka olduğu da söz konusu. Bizim üçüncü teklifimiz de bu ablukanın azaltılması yada kaldırılmasıdır. Bu ambargo meselesi normalleşmeden Türkiye'nin evet demesi çok mümkün gözükmüyor.