Öğrenciler ezandan önce yola düşüyorlar
Yaz saati uygulamasının sürekli hala gelmesinin ardından öğrenciler gün ağarmadan yollara düşüyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-11-22 11:54:28

Güncelleme Tarihi: 2017-11-22 11:54:28

Yaz saati uygulamasının sürekli hala gelmesinin ardından öğrencilerin karanlıkta ders başı yapması tekrar gündeme geldi. Öğrenciler ve velilerin şikâyetleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin gün aydınlanmadan yola çıkmasını engellemek için bir genelge yayınladı. Bu genelgeyle taşımalı sistem ve özel öğrenci servisleriyle okula giden öğrencilerin gün aydınlanmadan yola çıkmalarına müsaade edilmemesi talimatı verilerek, okula giriş ve servis saatleriyle ilgili karar valiliklere bırakıldı. Genelgeden sonra illere göre ders saatleri farklı düzenlendi. Örneğin İstanbul'da derslerin en erken saat 8.00'de, Ankara'da 7.50'de, Bursa'da 7.30'da başlaması kararı alındı.

LİSE ÖĞRENCİLERİ BU KARARA DAHİL EDİLMEDİ

Milliyet gazetesinden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, MEB'in kararından sonra İstanbul'da ilkokul ve ortaokul öğrencileri, ilk derslerini saat 8.00'de işlemeye başladı. Ancak bu öğrenciler, okullarına gidebilmek için karanlıkta yola çıkmak zorundalar. Özellikle evi uzakta olanlar, havanın zifiri karanlık olduğu 7.00'de yola çıkıyor. Güneşin daha geç doğacağı ilerleyen günlerde ise onlar da karanlıkta ders işlemeye başlayacak. Diğer yandan lise öğrencileri hem karanlıkta yola çıkıyor hem de güneşi ancak ikinci derste görebiliyorlar. Çünkü bazı valilikler, ilkokul ve ortaokulların ders başlama saatlerine yönelik karar alırken, ikili eğitim yapan liseleri bu karara dâhil etmedi. Öyle ki saat 7.00'de başlayan derslerine yetişmek için toplu taşıma ya da servisi kullananlar saat 5.00'te uyanıyor, saat 5.30 gibi yola çıkıyorlar. Bazı veliler, lisede okuyan çocuklarını hâlâ kendileri götürüp getiriyor. Çünkü öğrenciler, Sabahları madde bağımlıları, sapıklar, hırsızlar ve köpeklerden korktuklarını söylüyorlar.

"BEYNE UYAN KOMUTU VERİLMEZ"

Karanlıkta ders işlemek, öğrencilerin dersi anlamasını zorlaştırdığı gibi psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Uzman Psikoloğu İpek Özaktaç, güneş doğmadan uyanmak zorunda kalan çocuklar için melatonin hormonu henüz azalmamış olduğundan beyne ‘uyan' komutu verilemeyeceğine dikkat çekerek, “Dinç ve motive bir şekilde uykudan uyanmak, özellikle büyüme çağındaki çocuklar için zorlayıcı olabilir” diyor.

İlk derslerde henüz havanın aydınlanmamış olmasının çocuklarda uykulu halin devam etmesi, odaklanamama, güne başlamak için kendini hazır hissetmeme gibi problemlere neden olabileceğini dile getiren Özaktaç, karanlıkta derse başlayan öğrenciler için ilk ders saatlerinin verimli geçemeyeceğini ifade ediyor.

Lisedeki gençlerin günde 9 saat uyku ihtiyacı olduğunu aktaran Özaktaç, uyanmakta zorlanan öğrenciler için şu önerilerde bulunuyor:

Uyanır uyanmaz karanlıkla karşılaşılmamalı. Saat alarmı çaldığında ışıkların loş bir şekilde açılması, uyanma sürecini bir nebze kolaylaştırabilir.

Kahvaltıda tahıllı gıdalar, süt ve süt ürünleri ve yumurta gibi besin değeri yüksek besinler almak enerji verir.

"58 BİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR"

Karanlıkta eğitimin nedenlerinden biri ikili eğitim. Haftada ortalama 40 saat ders işlenen liselerde derslerin yetişmesi için sabahçılar saat 7.00'de derse başlıyor, öğlencilerin çıkışı saat 20.00'yi bulabiliyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın paylaştığı bilgiye göre İstanbul'da ikili eğitim gören öğrenci sayısı, 2016-2017'de 1 milyon 121 bin 486'ydı. 2019'un sonuna kadar tüm okulların tekli eğitime geçmesi planlanıyor. Bunun için 58 bin dersliğe ihtiyaç var.