Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Ordu sil baştan: TSK'nın emir komuta zinciri, disiplini ve hareket kabiliyeti hasar görmüştür

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, bugünkü köşesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yaşanması beklenen değişimini konu aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-28 10:15:13

Ordu sil baştan: TSK'nın emir komuta zinciri, disiplini ve hareket kabiliyeti hasar görmüştür

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Ordudaki değişimin "yalnızca Türk hükümeti değil, dünyada hiçbir hükümet 15 Temmuz'dan sonra ne mevcut komuta kadrosuyla, ne de mevcut güç ve emir komuta mimarisiyle hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edebilir" diyerek gerekliliğine vurgu yapan Yetkin, "O gece NATO'nun en büyük, en iyi örgütlenmiş ordularından biri olmakla övünen Türk ordusunun gurur kaynağı disiplininin işlemediği maalesef çok kötü deneyimlerle anlaşıldı" diye yazdı.

İşte Yetkin'in yazısının ilgili bölümü:

"YALNIZCA İSTİHBARAT ZAAFİYETİ DEĞİL"

Üst komutanların son ana kadar olağandışı bir şey hissetmedikleri yolunda, son örneğini Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile gördüğümüz ifadeleri, sorunun yalnızca bir istihbarat zafiyetinden değil, daha ciddi bir muhakeme, sevk ve idare yetersizliğinden kaynaklandığını göstermektedir.

Dün yapılan açıklamalara göre (bir kısmı ne olduğundan bihaber er ve erbaşlar olmak üzere) 9 bine yakın TSK mensubu katıldı bu kalkışmaya. Ülke savunmasında kullanılması gereken 4 bine yakın hafif silah 24 savaş uçağı, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 3 savaş gemisi isyancılar tarafından el konularak halka, Meclis'e ve hükümete karşı kullanıldı.

TSK 15 Temmuz itibarıyla emir komuta zinciri, disiplini ve hareket kabiliyeti ciddi hasar görmüş vaziyettedir. Bu hasar artık tamiratla kapatılamayacak boyuttadır, yeniden inşanın gerekliliği ortadadır. Ordunun üst komutası muhtemelen değişecektir, değişmesi gerekir, ama mesela yalnızca isimler değildir.

KÖKLÜ DÖNÜŞÜMLER

TSK'nin (diğer NATO ülkelerinde olduğu, daha önce Türkiye'de de olduğu üzere) Milli Savunma Bakanlığına, hatta Erdoğan'ın düşündüğü şekilde Cumhurbaşkanlığına bağlanıp kuvvetlerin ayrılması dahil köklü dönüşümler beklenebilir. Zaten ilk adım 25 Temmuz'daki bakanlar kurulu ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından jandarma ve sahil güvenliğin bütün yapılarıyla artık ordudan ayrı, İçişleri Bakanlığı altında ilan edilmesiyle atılmış sayılır.

"DÜNKÜ GÖRÜŞMEDE YÜZLERİNDEKİ İFADE..."

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilirken yüzlerine yansıyan ifade zaten her şeyi anlatıyor.

ORDUNUN YENİDEN İNŞAASI TÜRK SİSTEMİNDE İLK DEFA OLMAYACAK

Ordunun yeniden inşası Türk sisteminde ilk defa olmayacaktır.

ÜÇ STRATEJİK, ÜÇ TAKTİK DEĞİŞİM

Üç stratejik ve üç taktik değişimden söz edilmeli. Stratejik reformlardan ilki Birinci Orhan zamanında Gaziler sisteminden Yeniçeri (adı üstünde “yeni” asker) sistemine geçiş sayılır. Bizans'ın devşirme sistemi, Bektaşilik üzerinden İslam hukukuna uyarlanmıştır.

İkincisi, 1826'da İkinci Mahmut'un Yeniçeri ocağını kanlı bir şekilde ortadan kaldırıp “Asakiri Mansure-i Muhammediye” adı altında düzenli silahaltına alma ve eğitim sistemine geçişidir.

Üçüncüsü, bundan 100 yıl sonra 1926'da Mustafa Kemal Atatürk'ün orduyu siyaset ve din sisteminin dışında profesyonel örgüt yapısına kavuşturmasıdır.

Haber Ara