Pandemi bitti, kalp krizi vakaları arttı
Pandemi sürecinde uygulanan tartışmalı zorunlu aşıların etkileri tartışılmaya devam ediyor. Özellikle genç yaşta rastlanan kalp krizlerinden ölümlerde görülen artışta, kimi uzmanlar 'deney sıvısı' olarak dayatılan aşıların 'yan etkisine' dikkat çekiyor.

Oluşturma Tarihi: 2023-08-24 20:35:37

Güncelleme Tarihi: 2023-08-24 20:49:00

En son geçtiğimiz gün 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan Yozgat'taki otobüs kazasında şoförün direksiyon başında kalp krizi sonucu öldüğünün ortaya çıkmasının ardından, ölen şoförün oğlu medyaya hiçbir kalp rahatsızlığı yaşamadığını söylemesinin ardından babasının Biontech aşısı olduğunu belirtmesi dikkat çekmişti.

Artık medyaya yansıyan her genç yaşta kalp krizinden ölüm vakalarının altında kamuoyunun "aşıların yan etkisi"ni araması dikkatlerden kaçmazken, sosyal medyada hemen her gün aşı tartışması yapılıyor.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİNDEN ÖLÜMLER

Gaziantep Medical Point Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ataman Gönel'in, Covid-19 sonrası kandaki pıhtılaşmaya bağlı olarak genç yaşta kalp krizi ve emboli atmasına bağlı olarak inme vakalarının arttığını söyledi.

Gönel, trombofili yani kanda pıhtılaşma eğiliminin artması ile karşı karşıya kalan bireylerde zamanla damar içi kan pıhtılarının oluşma riskinin arttığını kaydetti. Bu pıhtıların damarları tıkayabildiğine ve kan akışını engelleyebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gönel özellikle derin ven trombozu (büyük damarların pıhtılaşması) veya pulmoner emboli (akciğerlerde pıhtı oluşumu) gibi ciddi durumlar gelişebildiğine dikkat çekti.

KALP PIHTISI OLAYLARINDA SIKLIK

Kovid-19 salgının bitmesine rağmen pıhtılaşmaya eğilim ve emboli atmasına bağlı hastalıkların sıklığının artış gösterdiğini aktaran Gönel, şunları kaydetti:

'Özellikle kalp krizi vakaları ve inmeye bağlı felç hastaları daha genç yaşlarda görülür hale gelmiştir. Kovid-19'un etkileri hala araştırılmakta olduğu için, neden bazı insanlarda pıhtı atma olaylarının sıklığının arttığı ve bazılarında artmadığı tam olarak anlaşılamamıştır. Fakat genetik mutasyonu olan ve bunun farkında olmayan bireyler hala artmış emboli risklerinin en muhtemel adaylarıdır. Kimse genetik test yaptırmadan bu mutasyonların kendinde olduğunu bilemeyeceği için bu kişiler normal bireylere göre sürekli emboli riski altında olacaktır. Trombofili paneli testi ile bunu tespit etmek mümkündür. Riskli bireylerde bu testin yaptırılması kan sulandırıcı başlanarak ileride pıhtı atma ihtimalini önlemede fayda sağlayabilir.'

KAN SULANDIRICI İLAÇLAR

Gönel, trombofili tedavisinde kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek için kan sulandırıcı ilaçların sıklıkla kullanıldığını belirterek, 'Bu ilaçlar, pıhtı oluşumunu engelleyerek veya var olan pıhtıların büyümesini ve yayılmasını önleyerek kanın normal akışını sağlamaya yardımcı olurlar. Trombofili durumu olan bireyler için tedavi yaklaşımı genellikle hastanın özel durumuna ve sağlık geçmişine göre şekillenir. Tedavinin amacı, pıhtıların oluşmasını engellemek ve olası komplikasyonları minimize etmektir.' ifadelerini kullandı.

AA