Dolar

35,3743

Euro

36,4897

Altın

2.999,93

Bist

10.075,17

Piyasada sahte dolar alarmı! Döviz bürolarından yeni karar

Son zamanlarda piyasada sahte dolar paniği yaşanıyor. Sahte 50 ve 100 dolarlar piyasada dolaşıyor. Döviz büroları bu gelişmenin ardından yeni bir karar aldı. Sahte ve gerçek dolar nasıl anlaşılır?

2 Ay Önce Güncellendi

2024-11-22 09:03:15

Varlıklarını dolar ve altın tarafında değerlendirmek isteyen vatandaşlar, döviz bürolarında kuyrukların oluşmasına neden olurken, söz konusu dönüşümün farkına varan dolandırıcılar, bastıkları sahte dolarları dolaşıma sokmaya başladı. Bir süredir piyasada sahte dolar alarmı olduğunu belirten döviz büroları, sahteciliğin özellikle 50 dolarlık banknotlarda görüldüğünü açıkladı.

Makineyi atlatıyor

Basılan sahte dolarlar o kadar profesyonelce hazırlanmakta ki, para sayma makineleri bu dolarların gerçek olmadığını ayırt edememekte ve para kontrol kalemleri yetersiz kalmakta. Parayı ellerine aldığında ayırt etmekte güçlük yaşayan döviz büroları ise çareyi, söz konusu paraların alımını durdurmakta buldu.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan döviz bürosu sahibi Oğuzhan Uzun, "50'lik banknotlarda sıkıntı var. 50 dolarlarda çok sahte var. Hatta biz 50'lik banknot dolar alış satışını durdurduk zaten. Parayı çok kolay bir şekilde kabul ediyor. Hiç sıkıntısız bir şekilde geçebiliyor. Bugün de geldi. 100'lük banknotlardan geldi. 300 dolar kadar bir sahte geldi" ifadelerini kullandı.

50 dolarları almama kararı

Çok sayıda döviz bürosu, bankaların para sayma makinelerinden dahi geçen sahte 50 dolarlar için radikal bir tedbir alarak, bu banknotları kabul etmediklerini duyurdu.

“Kalpazanlar en ince ayrıntıyı bile düşünmüş ve ürettikleri dolarlarda kontrol şeridi gibi pek çok güvenlik önlemini taklit etmiş durumda. Dolayısıyla dolarlar gerçeğinden ayırt edilemiyor. Hatta yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makineleri de sahte doları tespit edemiyor”

Neden 50 ve 20 dolar yapılıyor

“Miktarı az olunca geri dönüşümü daha kolay oluyor. Mesela bir alışveriş yapıyorsunuz, 50 doların geri dönüşümü daha kolay oluyor. 10 doların daha zor oluyor. 100 dolara daha çok dikkat ediliyor. 20 ve 50 dolara daha fazla dikkat etmiyorlar
Teknik yönden vatandaşımız bunu anlamayabilirler. Alıp-satma ile ilgili döviz büroları ve bankalardan şaşmasınlar. Geri kalan teknik yönün kağıt üzerinden anlaşılması zor”

Haber Ara