Afetlere hazırlık olmadan kalkınma olamayacağını söyleyen ve depremlere hazırlığı beka sorunu olarak gören Meteoroloji ve afet yönetimi profesörü Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin acilen risk yönetimine geçmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Kadıoğlu, Kahramanmaraş depremi sonrasında iklim koşulları nedeniyle “hipotermi” tehlikesine dikkat çekti.
Türkiye için ‘en büyük beka sorunu' depremler
Meteoroloji ve afet yönetimi profesörü Mikdat Kadıoğlu, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7.7 şiddetindeki depremde can kayıplarının yanısıra iklim koşulları nedeniyle “hipotermi” tehlikesine dikkat çekti.
Türkiye için depremleri ‘en büyük beka sorunu' olarak değerlendiren Prof. Dr. Kadıoğlu, acil risk yönetimi planı gerektiğini kaydetti. “GSMH'nın üçte birinin yok olma tehlikesiyle büyük bir sosyo-ekonomik tehdit altındayız. Bundan daha büyük bir ulusal güvenlik problemi düşünemiyorum” diyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin bir afet planı olmamasını eleştirdi.
"İstanbul'da 70 bin konut yıkılacak"
Dünya Gazetesi'ne konuşan Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye'nin kriz yönetiminden risk yönetimine geçmesi gerektiğini vurguladı. Marmara Bölgesi'nde beklenen depremde sadece İstanbul'da en az 70 bin tane konutun yıkılacağını dile getiren Kadıoğlu'na göre ‘çök-kapan-tutun' tatbikatları önemli ama çok yetersiz.
“Büyük kıyameti bekliyoruz”
Esas yapılması gerekeni bina stokunu iyileştirmek şeklinde vurgulayan Kadıoğlu, şunları kaydetti:
“Bina stoku için çalışmalar var ama kentsel dönüşüme girmeyen yerlerde yıkılacak en az 70 bin tane bina var. Böyle bir yapı stoku olduğu zaman yapılan tüm diğer çalışmalar anlamsız kalıyor. Yani İstanbul'da bu 70 bin bina yerle bir olduğu zaman afet yönetilemez. 1506'da kıyamet-i suğra (küçük kıyamet) denmiş şimdi kıyamet-i kübra (büyük kıyamet) bekliyoruz. Hiçbir şey yapılmıyor diyemeyiz ancak yapılanlar işin özünde riski yönetilebilir hale getirmiyor. Afet yönetimi arama-kurtarma, depremden sonra çadır kurma, yemek dağıtma değil. Esas yapmamız gereken şu an 70 bin binayı en az 50 binaya indirmek."
"Afet sigortası çok önemli"
Afete hazırlığı kalkınma problemi olarak değerlendiren Prof. Dr. Kadıoğlu, afet sigortasının önemine dikkat çekti. Kadıoğlu, “Afet sonrası kaynakların boşa harcanmaması lazım. Bir yer afette sürekli yıkılıyorsa, toplumun refahına harcanacak para afet yarası sarmaya harcanıyorsa kalkınma olamaz. Afete hazır olmadan kalkınmak mümkün değil” dedi.
5 milyon arama-kurtarma personeli mümkün mü?
Bu kadar büyük depremlerin yaşandığı bir coğrafyada arama-kurtarmanın çözüm olmayacağını söyleyen Kadıoğlu, “Daha çok kriz yönetim mantığıyla hareket ediyoruz. Risk yönetimi yoksa tek başına kriz yönetimi ile başarılı olmak mümkün değil. İşin şov kısmını bırakmamız lazım. Sadece İstanbul'da beklenen depremde 70 bin bina yıkılacak. Sadece bunun için en az 5 milyon arama kurtarma ekibi gerekiyor. Bu mümkün mü? Akıl tutulması, afet komedisi yaşamayalım” dedi.
Kaynak: Dünya