Financial Times gazetesi, Rusya'nın Suriye politikasına yer verdiği başyazısında, "Putin'in uçakları, muhaliflerin elindeki bölgelerde, hastanelere füze atıyor. Ilımlı muhalefetten arta kalanlar eziliyor. Bir dönemin zor durumdaki paryası Esad, despotluğunu yeniden kuruyor." ifadelerini kullanarak, Rusya'nın eylemlerinin tüm Batı'yı alarma geçirmesi gerektiği aktarıldı. Yazıda NATO'nun beşinci maddesi hatırlatılarark NATO'nun Türkiye'ye desteği kuşkulu hale getirilmemesi gerektiği belirtiliyor. Öte yandan Türkiye'ye eleştiri olarak , "Türkiye Kürt meselesinde sorumlu davranmalı." deniliyor.
Financial Times gazetesi, başyazısında Rusya'nın Suriye politikasının Batı'yı zorlu seçeneklerle karşı karşıya bıraktığı belirtilerek "Putin, topyekun bir savaşa yol açmayacak yollarla durdurulmalı" diyor.
Yazı özetle şöyle:
"Vladimir Putin, Rus askeri gücünü uzun bir süredir bilinen acımasızlığıyla kullanıyor. Beşar Esad rejimine karşı, isyancıların ana kalesi durumundaki Halep, Rusya'nın hava desteğindeki Suriye ordusu tarafından kuşatılıyor."
"Putin'in uçakları, muhaliflerin elindeki bölgelerde, hastanelere füze atıyor. Ilımlı muhalefetten arta kalanlar eziliyor. Bir dönemin zor durumdaki paryası Esad, despotluğunu yeniden kuruyor."
"Rusya'nın eylemleri tüm Batı'yı alarma geçirmeli. Zira bunlar, NATO müttefiki Türkiye ile Rusya arasında bir savaşa yol açabilir. Binlerce mülteciyi daha Avrupa kapılarına gönderebilir; doğu-batı, güney-kuzey arasında bölünen AB yeniden sınanabilir. Ve son olarak, bir çok kişi haklı olarak Kırım'ın ilhakından iki yıl sonra Putin'in dokunulmaz biçimde hareket etmesine neden izin verildiğini soruyor."
"Rusya Cumhurbaşkanı Suriye'de ana oyuncu çünkü Başkan Barack Obama, iç savaş sırasında eyleme geçmek konusunda karar veremedi. Rejime karşı savaşan ılımlı güçlere sınırlı destek sağladı. 2013'te Şam'a karşı füze saldırısı düzenlenmemesine karar verdi. Böylece Esad'ın, Amerikan Yönetimi'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin kırmızı çizgisini geçmesine izin verdi."
'ÖNCELİKLER FARKLI'
"Batı'nın harekete geçmemesi, kaçırılmış fırsatlardan daha fazlasını ifade ediyor. Daha derin bir ayrılığı yansıtıyor. Putin'in amacı açık. Esad'ı desteklemek ve Rusya'nın Orta Doğu'daki ağırlığını tesis etmek. Putin'in rakipleri bölünmüş durumda. ABD öncelikli olarak IŞİD'i, Türkiye Kürtleri yenmek istiyor. Suudi Arabistan da İran'ı devre dışı bırakmaya odaklanmış durumda."
"İç savaşın kritik zamanlarında Financial Times, Esad'ın kontrol altında tutulması için ABD öncülüğündeki güçlerin askeri harekata girişmesi tezini destekledi. Ama artık bu seçenek masada değil. Çünkü ABD ile Rusya arasında çatışma riski yaratabilir. Askeri teçhizat hatta kara birlikleri gerektirir. Obama, buna karşı çıktı ve savaşta gücünü kaybetti."
"Bu yüzden ABD ve müttefikleri başarılabilir hedeflere odaklanmalı. Öncelikle Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin savaşa dönüşme riskini ortadan kaldırmalı. Türkiye, Rusya'nın yarattığı kaostan yararlanan Kürtleri top ateşine tutmaya devam etmesi parlama noktalarından biri olabilir. Washington Türkiye'yi ve Kürtleri itidalli olmaları konusunda ikna etmeli. NATO'nun beşinci madde çerçevesinde Türkiye'ye desteği kuşkulu hale getirilmemeli ancak Türkiye Kürt meselesinde sorumlu davranmalı."
"Hepsinden önemlisi ABD ve AB, Rusya'ya eylemlerinin bedeli olacağı mesajını vermeli. ABD ve müttefikleri Putin'in yeniden düşünmesini sağlayacak yollar bulmalı."