Dolar

34,1755

Euro

38,2490

Altın

2.901,30

Bist

9.689,10

Rahmi Koç, Koç grubunun iflaslarını açıkladı

Koç Holding’in onursal başkanı Rahmi M. Koç, beş iş sahasının dördünde iflas ettiklerini açıkladı.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-30 13:52:58

Rahmi Koç, Koç grubunun iflaslarını açıkladı

Rahmi M. Koç, geçtiğimiz günlerde Fast Company dergisinden Alanur Özokur'a verdiği röportajda girişimciliğe ve günümüzdeki tabiriyle startup'lara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Rahmi M. Koç, iflas eden yatırımlarını şöyle anlattı:

Bundan 20 yıl önce beş ayrı işe para yatırdık. O zaman startup değil girişim deniyordu. Bunlardan biri başarılı oldu, dördü yürümedi. Birinin kazancı diğerlerinin zararını karşıladı, bir miktar da geriye kaldı.

Bunlardan biri elektrikli motosiklet idi. Bindik hakikaten güzeldi. Ama iflas etti. Neden? Çünkü motora binen o ‘gır gır' sesini duymak istiyor. Elektrikli olduğundan sessiz çalışıyordu ve başarısız oldu.

Bir başka girişimci geldi ve ‘Banka müşterisi olmayan insanlara da kredi vereceğim' dedi. O da battı. Başka bir girişimci ‘Müthiş fikrim var' demişti. Aynanın karşısında duracaksınız, ölçünüzü alacak ve size uygun ürünleri/kıyafetleri söyleyecek. Sonra gidip alacaksınız.

Bize o zaman çok parlak gelmişti ama girişimin başındaki arkadaş yürütemedi, başarısız oldu. Tek para kazanan ise air craine denilen hava vinç idi. Kayak merkezlerinde telesiyej direklerinin dikilme işi var. Çok zordur. Adam helikopter ile bunu yapıyordu. Yerde yerini hazırlıyor, direkleri helikopter ile yerine oturtuyordu. İşte o şirket kazandı.

Bir zamanlar tekstil, iplik yatırımları çok gözde idi, herkes o alana girdi. Sonra domates salçası işi geldi. Ardından ihracat, bir dönem de otomobil üretimi vardı. Herkes ‘Otomotiv sektörüne gireceğim” diye ortaya çıktı. Son yıllarda startup'lar öne çıkıyor. Sıfırdan başlayıp eğer hedefinizi iyi ayarlayıp iyi yönettiğinizde duyulmadık rakamlara ulaşma imkanı var. Bunun örnekleri de görüyoruz. Bunlardan çok var ve biz de zaman zaman bu işlere para yatırdık. Startup'lar vardır kili başarılı bazıları da başarısız olacaktır. Zaten para yatırırken de yüzde 50-50 düşünüyorsunuz. Hattı başarısızlık oranı daha da yüksektir”

Haber Ara