Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Rum kesiminden Fatih sondaj gemisi mürettebatına 'tutuklama' tehdidi

Yunanistan ve ABD'nin faaliyetlerinin durdurulmasını istediği Fatih sondaj gemisinin mürettebatının Kıbrıs Rum kesimi tarafından 'uluslararası tutuklama emri' çıkarmakla tehdit edildiği iddia edildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-06 17:24:37

Rum kesiminden Fatih sondaj gemisi mürettebatına 'tutuklama' tehdidi

DHA'nın haberine göre, Rum yönetimi, Sahil Radyosu aracıyla Fatih gemisinde görev alan personeli tehdit etti. Rum yönetimi, Fatih mürettebatını "haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartmakla" tehdit etti. Radyodan yapılan anonsta, "Faaliyetlerinize derhal son verin" denildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rum Sözcü Prodromos Prodromu, "Yasanın verdiği izin çerçevesinde, bu tür faaliyetlere katılanların kişisel sorumlulukları vardır ve aranabilir. Bu, hükümetin planladığı önlemlerden biridir. Kıbrıs (Rum) Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde sondaj yapılması halinde gemi kaptanları olarak veya destek hizmetleri verenler olarak uluslararası yargıda kovuşturulabilirler" dedi.

YUNANİSTAN'DAN ÇAĞRI

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında “Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesinde yasadışı sondaj yapma kararını kınıyoruz. Türkiye'yi bu yasadışı faaliyetlerine derhal son vermeye, tüm Kıbrıs halkının yararına egemen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin öz haklarına saygı göstermeye ve bölgedeki istikrarı baltalayan eylemlerden kaçınmaya, ayrıca Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümü ile ilgili görüşmelere yeniden başlamaya çağırıyoruz” dendi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) ‘soğukkanlı duruşunun takdir edildiği' açıklamada, “Yunanistan, Avrupa Konseyinin Mart 2018 tarihli sonuçlarının içeriğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) müteakip tutumlarını hatırlatıyor ve ileride atılacak adımlar konusunda Kıbrıs ile ortak ve müttefikleriyle sürekli iletişim ve koordinasyonu sağlıyor” ifadelerine yer verildi.

ÇAVUŞOĞLU DUYURDU

Dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin gerekli adımları attığını ve KKTC'nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını söyledi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Margan Ortagus Ortagus, Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

AA'nın haberine göre; Margan Ortagus, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ABD, Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) münhasır ekonomik bölge olarak tanımladığı alanda sondaj faaliyetlerini yapma niyetini duyurmasından derin kaygı duyuyor. Bu adım oldukça provokatif ve bölgede tansiyonu artırma riski taşıyor. Türk yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya ve tüm tarafları itidale davet ediyoruz."

TÜRKİYE DIŞİŞLERİNDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı açıklama gerçeklerden kopuktur.

Türkiye, Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığına ilişkin tutumunu 2004'ten bu yana açık şekilde ortaya koymuştur.

GKRY'nin bölge ülkeleri ile bu tarihten itibaren yaptığı MEB sınırlandırma anlaşmalarının hem bizim, hem de Kıbrıs Türkleri için geçerli olmadığı, bunların bir tanesinin de ülkemizin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiği zamanında ilgili ülkelerin ve uluslararası toplumun dikkatine getirilmişti. Aynı şekilde Türkiye bölgedeki Kıta Sahanlığını da uluslararası topluma duyurmuş ve Birleşmiş Milletler nezdinde de kayda geçirmiştir. Bölgede, tüm ilgili kıyıdaşlar arasında uluslararası hukuk kuralları uyarınca hakkaniyete dayalı sınırlandırma anlaşmaları henüz tamamlanmamıştır.

Hal böyle iken, üçüncü tarafların kendilerini adeta uluslararası mahkeme yerine koyarak deniz sınırlarının nereden geçeceğini tayin etmeye çalışmaları kabul edilemez. Bu anlamda, ABD'nin Rumların “hak iddia ettiğini söylediği” bir alana yönelik geçerli sınırlandırma anlaşması varmış gibi Türkiye'ye çağrıda bulunması, ne yapıcı ne de uluslararası hukuka uygun bir yaklaşımdır.”

2018'DE BAŞLADI

Türkiye Akdeniz'in doğusunda doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına Kasım 2018'de başlamıştı.

 

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara