'Rus uçağını düşüren pilot, ABD ve Suudi Arabistan tarafından yönlendirildi'
AGİT eski başkan yardımcısı Wimmer Rus uçağını düşüren pilotların ABD ve Suudi Arabistan'a ait uçaklar tarafından yönlendirildiğinden şüphelendiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2016-07-29 13:58:50

Güncelleme Tarihi: 2016-07-29 13:58:50

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) eski başkan yardımcısı Willy Wimmer, Sputnik'e verdiği röportajda, 24 Kasım'da Rus Su-24 tipi savaş uçağını düşüren Türk F16'larının, ABD ve Suudi Arabistan'a ait uçaklar tarafından yönlendirildiğinden şüphelendiğini söyledi.

Wimmer'in verdiği röportajdan öne çıkan bölümler şunlar:

Rus jetinin Kasım 2015'te düşürülmesinin en azından NATO'nun bilgisi dahilinde olduğu yönündeki düşünceniz neye dayanıyor?

Bilgilerime göre, buna (Rus uçağının düşürüldüğü operasyona) bir ABD bir de Suudi Arabistan havadan erken ihbar ve kontrol uçağı katıldı. Rus bombardıman uçağı gibi bir uçağı öyle kolayca düşüremezsiniz: Jeti hedefine yönlendirmelisiniz. Bunu da yalnızca havadan erken ihbar ve kontrol uçakları yapabilir.

Havadan erken ihbar ve kontrol uçaklara nereden havalandı?

ABD'nin havadan erken ihbar ve kontrol uçağı Kıbrıs'tan havalandı. Diğeri de Suudi Arabistan'daki üssünden kalktı. Bir uçağın sınır ihlali gerçekleştirmesi hâlinde bunun ne gibi sonuçlara neden olabileceğini belirleyen NATO kuralları var. Fakat orada olanlar herkesin kabul ettiği uluslararası kurallarla bağdaşmıyor. Rus uçağını düşürdüler çünkü onu düşürmek istediler.

Rus uçağını düşürmekle kim ne elde etmek istedi?

Bir eylem uluslararası kurallara uymuyorsa bu eylemin altında siyasi çıkarlar aranır. Amaç büyük bir ihtimalle Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerini bozmaktı.

Ama Rus uçağı yine de Türk jetleri tarafından düşürüldü. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan neden Rusya'yla olan ilişkileri riske atmak istesin?

Türk tarafı Rus uçağını vurma kararı alan pilotlarla Türk hükümeti arasında devasa bir uzaklık olduğunu vurguluyor. Uçağa saldırmanın pilotun sorumluluğunda olduğunu söyleyerek hükümet kendi silahlı kuvvetleriyle arasına olabildiğince büyük bir mesafe koyuyor. Zira darbe girişimi gerçekleştirebilecek kişilerin Rus uçağını düşürmekten çekinecekleri söylenemez.

Fakat Erdoğan ilk başta pilotların arkasında durmuştu. Özür dilemesi de yarım yıl aldı. Bu politika değişikliğinin sebebi nedir?

Bu durumda siyasi ve insani faktörlere bakmak gerekir. Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) böyle bir durumda, bunun, Türk hükümetinin emri doğrultusunda gerçekleştiğinden başka ne söyleyebilir? Bu siyasi açıdan çok zordu. Bunu, Erdoğan'ın bazı açıklamalarından anlamak da mümkün. Zira daha sonraları Rusya Devlet Başkanı'nın (Vladimir Putin) suyuna gitmek için hiçbir fırsatı kaçırmadı. Bu nedenle Türk pilotu Rus jetini izin almadan vurmaya itenin ne olduğunu düşünmek gerekiyor. Bu sorunun bir yanıta gereksinimi var. Türk hükümetinin de NATO, ABD ve Suudi Arabistan'la olan ilişkileri zarar görecek olsa bile buna yanıt vermesi gerekiyor.