Dolar

34,5607

Euro

36,0468

Altın

3.007,24

Bist

9.426,88

Rusya: Esed'e gereken hava savunma sistemlerini göndermeye hazırız

Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin savunma komitesi başkanı Viktor Ozerov, bir anlaşmaya varılması halinde Suriye’ye gereken hava savunma sistemlerini öncelikli olarak göndermeye hazır olduklarını söyledi. Kararın, ABD'nin Şayrat Hava Üssü saldırısından sonra gelmiş olması dikkat çekti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-22 16:20:22

Rusya: Esed'e gereken hava savunma sistemlerini göndermeye hazırız

Ozerov Sputnik'e verdiği röportajında şu ifadeleri kullandı: "Gerekli sayıdaki hava savunma sistemleri (Suriye'ye) öncelikli olarak gönderilebilir. Bir anlaşmaya varılması halinde Suriye'ye gereken hava savunma sistemlerini göndermemizde olağanüstü bir durum da yok. Zira Suriye teröristlerle savaş halinde. Rusya da ona bu konuda yardım ediyor."

Ozerov ayrıca, Suriye'ye hava savunma sistemi göndermelerinin uluslararası hukuku ihlal etmeyeceğini çünkü söz konusu sistemlerin savunma amaçlı silahlar olduğunu söyledi.

ESED GÖRÜŞÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEMİŞTİ

Ozerov'un bu açıklamaları, Esed'in Sputnik'e verdiği mülakatta, yeni hava savunma sistemleri konusunda Rusya'yla görüştüklerini duyurması ardından geldi.

NELER YAŞANDI?

İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde 4 Nisan'da gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişi ölmüş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Muhalifler, saldırıda zehirli gaz kullanıldığını söylemiş, Türkiye'de yapılan otopsinin sonuçları da bu iddiayı doğrulamıştı. Ancak rejim kimyasal silah envanterinin olmadığını öne sürmüş, Rusya da saldırının muhaliflerin kimyasal silah depolarının rejim tarafından hedef alınması sonucunda gerçekleştiğini iddia etmişti.

ABD, kimyasal saldırıya yanıt olarak rejime ait Şayrat Hava Üssüne 7 Nisan'da yaklaşık 60 füze fırlatmıştı.

Diğer yandan Esed rejimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin çarşamba gecesi düzenlenen hava saldırısında IŞİD'e ait zehirli gaz depolarını vurduğunu, açığa çıkan zehirli gazlar nedeniyle yüzlerce kişinin öldüğünü iddia etti.

ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD'li Albay John Dorrian ise, koalisyonun söz konusu bölgede hava saldırısı düzenlemediğini söyledi. Dorrian, "Suriye'nin iddiaları gerçek dışı ve bu iddiaların kasıtlı birer dezenformasyon olması muhtemel" dedi.

Rus ordusu sözcüsü İgor Konaşenkov da, bölgede İHA'larla yapılan incelemeler sırasında iddia edilen saldırıyla ilgili bir ize rastlanmadığı bildirildi.

OPCW TÜRKİYE'DE

Bu arada olay sonrası OPCW, kimyasal silah uzmanları Türkiye'ye gönderildi. Gönderilen uzmanlar numune toplayacak ve saldırının kurbanlarıyla görüşecek, topladıkları veriler ışığında saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek. Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin tespit etmek ise Lahey merkezli OPCW'nin yetkisi içine girmiyor. OPCW'nin araştırma sonuçları 3-4 hafta içinde çıkması bekleniyor. Bu sonuçlar BM ile OPCW'nin ortak oluşturduğu soruşturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek. Ortak soruşturma komitesi, daha önce yürüttüğü çalışmada, Suriye'de zehirli Sarin, Klor ve Hardal gazlarının kullanıldığı; rejimin klor gazı, IŞİD'in de Hardal gazı kullandığını belirlenmişti.

BİRİNCİ SAVAŞ'TAN NAZİLERE, SADDAM'DAN ESED'E: KİMYASAL SİLAHLAR (TIKLAYINIZ)

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara