S-400 füzeleri ile Türkiye artık caydırıcı olacak
Türkiye, S-400 savunma sistemiyle savunmada çok caydırıcı hale gelecek. Uzmanlar, füze ve yeni savunma sisteminin, Türkiye’yi NATO dışında kendi milli güvenlik sistemini kuran ülke konumuna getirdiğini belirtiyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-22 17:52:37

Güncelleme Tarihi: 2017-09-22 17:52:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında Türkiye'nin güvenliği için S-400'lerin yanı sıra balistik füzelere de ihtiyaç duyulduğuna yönelik açıklamasına dikkat çeken güvenlik uzmanları, Erdoğan'ın doktrini sonrasında Türkiye'nin küresel ve onların bölgesel oyuncularına yönelik yeni ‘konvansiyonel caydırıcılık' ile ‘savunmacı değil caydırıcı olacağı' mesajı verdiğini söyledi.

KONVANSİYONEL GÜÇ

Star'da yer alan habere göre, Rusya'dan alacağı S-400'lerle sınırlarının 400 km ötesinden gelecek saldırıları bertaraf edecek olan Türkiye, diğer ülkelerle birlikte Fransa ve İtalya ile yaptığı anlaşmayla 600-1000 km menzilli savunma sistemleri ve balistik füzelerle NATO dışında kendi milli güvenlik kalkanını oluşturacak.

Türkiye şu anda hava savunma sistemlerinde 280 km'ye ulaşan Bora'yı denerken elinde 150 km menzilli füzeler bulunuyor. Nükleer veya kimyasal silaha da sahip bölge ülkelerinin ise 2 ila 5 bin km arasında değişen menzile sahip taktik balistik füzeleriyle, başkent Ankara dahil ülkenin tüm noktalarını vurabilecek hava savunma sistemlerine sahip. Türkiye'nin hava kuvvetleri F16 savaş uçaklarıyla kuvvetli bir caydırıcılık oluştururken, hava savunma sistemleri ise bölge ülkelerine karşı aynı oluşturamıyor.

“Bir düşman silahına karşı en büyük caydırıcılık, aynı türdeki bir silahla olur. Tankın karşısına tank koyarsınız. Türkiye, şimdi balistik füze barındıran bölge ülkelerine karşı aynı silahla caydırıcı olacak” diyen SETA savunma uzmanı Necdet Özçelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarının Türkiye'nin klasik askeri birliklerinin dışında hava savunma sistemleriyle de ‘konvansiyonel caydırıcılık gücüne kavuşacağına' dikkat çekti.

TEHDİT VAR

Star'da yer alan habere göre, Özçelik, şunları söyledi:

“Türkiye'nin güvenlik mimarisinde değişiklikle, savunmadan çok caydırıcılık öne çıktı. Balistik füze, tek başına caydırıcılıktır. Bu menzildeki sistem ve füzeler, Türkiye'nin herhangi bir başlığı taşıyan füze tehditlerini kendi coğrafyasından ötede önleyebilmesi açısından çok önemli. Türkiye'ye yönelik tehditleri, hem devlet hem de devlet dışı hibrit unsurlar olarak düşünmemiz gerek. Konvansiyonel tehditler de maalesef Türkiye'nin kapısını çalar hale geldi. Son dönemde, Türkiye'ye karşı İsrail merkezli olmak üzere Arap yarımadası ve Kuzey Afrika'daki ülkeleri içeren bir ittifakı gördük. ”

TÜRKiYE'Yi VURABiLECEK ÜLKELER

Türkiye'ye ulaşabilecek füze ve balistik sistemlere sahip ülkeler arasında İsrail (Jericho3 4800 km), İran (Shahab3 2200 km), Suudi Arabistan ( (DF3 2700 km), Suriye (Scud C/SS21 600 km), Ermenistan ve Gürcistan (Scud B 300 km), Yunanistan (Atacms-S300 165-300 km), Hindistan (Agni4 3500 km), Fransa (M51 8 bin km), Rusya (RS24 10 bin 500 km) İngiltere (Trident D5 12 bin km), Çin (DF5- 12 bin km) ve ABD (Minuteman3 13 bin km) bulunuyor. Türkiye'nin Rusya'dan tedarik edeceği ve daha sonra ortak üretime geçeceği S400'ler ile yakın ve orta mesafe her türlü balistik füze ve hayalet ve casus uçaklara karşı önlem alırken, geliştirmeyi planladığı balistik füzelerle de sınırlarına daha öteden gelecek tehditleri ‘aynı şeklinde yanıt veririm' mesajıyla ‘caydıracak'.