Dolar

34,4167

Euro

36,3596

Altın

2.831,07

Bist

9.420,42

Saadet Partisi'nden hükümete ''koronavirüs'' teklifi

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Tekir, koronavirüs konusunda alınması gereken ilave tedbileri maddeler halinde sıraladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-22 08:28:59

Saadet Partisi'nden hükümete ''koronavirüs'' teklifi

Çin merkezli ortaya çıkan ve dünyada hızla yayılan koronavirüs, Türkiye'de de etkisini artırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüse karşı ekonomi başta olmak üzere sosyal konularda 19 maddelik bir önlem paketi açıkladı. Kamuoyunda önlem paketiyle ilgili tarım ve küçük işletmelerin unutulduğuna dair eleştiriler yapıldı. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Tekir, tedbir paketine ilave edilmesi gereken alanlarla ilgili 7 maddelik öneride bulundu.

Hükümetin koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında açıkladığı 100 milyar TL'lik önlem paketinin 14,2 milyar dolara tekabül ettiğine dikkat çeken Tekir, açıklanan miktarın nüfus kıstasında değerlendirildiğinde AB ve ABD gibi ülkelerde alınan tedbir paketlerine göre cüzi kaldığına vurgu yaptı. Daha fazla ilave tedbirin alınması gerektiğini söyleyen Tekir, “Nitekim bu mücadele kapsamında ABD 850 milyar dolar, Almanya 614 milyar euro, Fransa 300 milyar euro, İspanya ise 200 milyar euro tutarında salgınla mücadele paketi geliştirmiştir. Bunlara ek olarak, AB Maliye Bakanları AB Gayrisafi Yurtiçi Hâsılası'nın yüzde 1'ine tekabül edecek miktarda harcama yapabileceklerini de ifade etmişlerdir. Hatta AB Merkez Bankası Başkanı Lagarde de, ‘Olağanüstü zamanlarda olağanüstü eylemler gerekir ‘ diyerek AB Merkez Bankası imkânlarını sonuna kadar kullanacaklarını da ifade etmiştir.” diye konuştu.

Dünyada koronavirüs karşısında alınan önlemlere dikkat çeken Tekir, şöyle devam etti:

ABD'de Amerikan Merkez Bankası kredi piyasalarındaki tıkanıklığı gidermek için üretim sürecinin sürdürülmesinde büyük kolaylık sağlayacağı düşüncesiyle, 2007- 2009 yıllarında yaptığı gibi, şirketlere doğrudan para verebilmesine imkân sağlayan yöntemi tekrar devreye sokmuş bulunmaktadır.”

TARIM ASLA İHMAL EDİLMEMELİ

Tekir, tedbir paketinde tarımsal üretim yönünün zayıf olduğunu belirterek, söz konusu bu tür olağanüstü dönemlerde tarımın asla ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. İnsanların zorunlu gıda ihtiyaçları ancak tarımsal üretim ve tarımsal sanayi ile karşılanabileceğini ifade eden Tekir, Türkiye'nin bu açıdan dünyanın şanslı ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

Tekir, acil destek paketine tarımsal alanda üretimin aksamasına meydan vermemek amacıyla şu tedbirlerin de pakete ilave edilmesi gerektiğine dikkat çekti:

  1. Çiftçilerin ve esnafın kredi borç ödemelerinin ertelenmesi. Kredi vadelerinin makul düzeye yükseltilmesi ve faizlerinin düşük (hatta %0 oranlı) faizli krediler halinde yeniden yapılandırılması.
  2. Çiftçilerin ve esnafın icra aşamasına gelen işlemlerinin durdurulması.
  3. Tarım ve Kredi Kooperatifleri'nin temerrüt işlemlerine uygulanan yüksek faiz uygulamalarının durdurulması, çiftçileri rahatlatacak bir uygulamaya dönüştürülmesi.
  4. Çiftçilerin topraklarını ekme konusunda tohum, yakıt ve ilaç desteğinin yine %0 faizli olarak yapılması. Böylece son zamanlarda ekilmeyen arazilerin ekiminin sağlanması ve zirai ekimin teşvik edilmesi. Çünkü böyle kriz zamanlarında özellikle tarımsal üretimin, gıda endüstrisinin tam kapasite olarak çalışması zorunludur. Krizin daha hafif hasarla atlatılması için bu gereklidir.
  5. Gayrimenkul satışlarında peşinat miktarının %20'den %10'a düşürülmesinin pek yararının olmayacağı, özellikle insanların evlerine kapandığı bu tür kriz dönemlerinde gıda, sağlık gibi hayati temel ihtiyaçların karşılanmasına öncelik verilmesi önemlidir.
  6. Ayrıca, işçi çıkarmaları en aza indirmek için, KOBİ'lerde işçi çıkarmadan faaliyetlerine devam edenler ile ilave işçi çalıştıranlara “emek kredisi” adı altında destek sağlanmasında yarar vardır.
  7. Buna ilaveten, halkımızın sokağa çıkmadığı dönemlerde, herkesle daha rahat haberleşebilmesi ve kapalı alan sendromuna yakalanmaması için iletişim vergilerinin iki aylık süre ile sıfırlanması salgınla mücadelede önemli bir psikolojik ve ekonomik katkı sağlayacaktır. En azından konuşarak rahatlık sağlayacaktır.
SON VİDEO HABER

Galatasaray'dan Mauro Icardi iddialarına cevap

Haber Ara