Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

'Sanatçılar muhalif olmalı deniyor ya peki İsrail'e...?'

İsrail'in bir yılını doldurmak üzere olan Gazze'deki soykırım saldırılarına karşı dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bazı sanatçılar tepkilerini dile getiriyor ancak mevcut tepkilerin son derece yetersiz olduğu gerçeği de ifade ediliyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-04 21:48:01

'Sanatçılar muhalif olmalı deniyor ya peki İsrail'e...?'

Oyuncu Bekir Aksoy da İsrail'e tepkide seslerinin daha fazla yükseltilmesini savunanlardan biri...

Sabah gazetesi yazarı Tuba Kalçık, Bekir Aksoy'un İsrail'e yönelik tepkisine ilişkin açıklamasını "Bütün sanatçılar İsrail'in politikasına tepki göstermeli" başlığı altında köşesine taşıdı.

Ülkemizde ise sanatçılarımızdan daha gür sesle İsrail'in yaşattığı insanlık dramını protesto etmesini beklerdim açıkçası ancak bir kısmı bunu yaptı. Bu isimlerden biri de oyuncu Bekir Aksoy. "İlk günden beri İsrail'in Gazze'de yaptıklarını açıkça eleştirdim" diyen Aksoy sözlerine şöyle devam etti:

'HERKES SESİNİ YÜKSELTMELİ'

"İnsani, vicdani bir durum bu. Çocuklar ve kadınlar üzerinden yürütülen bir saldırı var ortada. Buna da insani değerleri taşıyan herkes sesini yükseltmeli. Türkiye İsrail'e yönelik çok doğru bir duruş sergiliyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta da ülkemiz çok doğru bir tavır sergiledi. Türkiye'nin arabuluculuk rolü de son derece önemli. Ülkemiz her zaman mazlumun, kadınların, çocukların yanında olmuştur. Gazze'de yaşananlara duyarsız kalamayız. 'Gazze'deki yaşananlara ses çıkartırsam işsiz kalır mıyım, tavrımı belli edersem iş alamaz mıyım?' gibi duruma çıkar üzerinden bakmadan tamamen vicdani bir duruş sergilemeliyiz. İsrail göz göre göre Gazze'yi yok ediyor.

Buna nasıl sessiz kalalım? İsrail'in bu politikası kendi vatandaşları tarafından da protesto ediliyor. Gazze'deki insanlık dramına karşı sesini yükseltmek siyasi değil, insani bir duruştur. Ülkemizde böyle bir algı varsa çok yanlış. Devlet bizim devletimiz, hükümet bizim hükümetimiz. Ülkemizle ilgili, dünyadaki insanlık dramıyla ilgili söz söylemek siyaset üstü bir duruştur. O kadar insan öldürülürken Türkiye mazlumların yanında olacak."

SURİYELİLER, AFGANLAR MESELESİ

"Bakın ben 'Suriyeliler gelmesin, Afganlar gelmesin' diyenleri de anlamıyorum. İnsanlar evlerinden, vatanlarından oldular. Türkiye kapılarını açtı. Ne yapsınlar? Tabii ki gelecekler. Allah kimseye yaşatmasın. Empati kurmak zorundayız. 'Ülkemize gelmesinler' demek doğru değil. Kontrollü biçimde ülkemizin mültecilere kapısını açması bence çok doğru. Duyarlılıkları sadece kendi ülkemizle ilgi konulara göstermemeliyiz. Dünyada yaşanan insanlık dramlarına da aynı duyarlılığı göstermeliyiz. İnsan olan zaten otomatik olarak bu dramlara yönelik tavır alır. İsrail zamanında yaşadığı trajediyi şimdi Gazze'ye yönelik yapıyor. Bunu da anlamak mümkün değil."

"SANATÇILAR MUHALİF OLMALI DENİYOR YA PEKİ İSRAİL'İN POLİTİKASINA..."

"Türkiye bu politikaya karşı sesini en yüksek çıkaran ülkelerden biri. Bu tavrını da kendi adıma çok kıymetli ve önemli buluyorum. 'Sanatçılar muhalif olmalı' deniyor ya peki İsrail'in politikasına muhalif olmayacaksan ne zaman olacaksın? Sanatçı baştan buna tepki göstermeli. Başta sessiz kalıp da, ortama göre ses çıkarmak da samimiyetsiz bir tavır. Bir haksızlık varsa, baştan buna tepkini göstermelisin. Ben ilk günden Gazze'deki drama tepkimi koydum."

Haber Ara