Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, beklenen olası Marmara depremi ile ilgili T24'ten Cansu Çamlıbel'e konuştu.
Marmara depreminin elinin kulağında olduğunu belirten Şengör, “Çünkü burada bir gerilme hesabı yapıldı. İstanbul'un hemen güneyinde Coulomb Teorisi'ne dayanan bir maksimum gerilme tespit edildi. Bizans'tan bu yana gelen zaman aralıklarına bakarsan yaklaşık her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor İstanbul'u. Bu hesabı ya Rockwell ya da Tom Parsons yapmıştı. Buna göre 2000'de yapılan ve hem tarihsel depremleri hem de Coulomb teorisini birlikte içeren analiz size söylediğim ihtimal hesabını gösteriyor. Daha başka bunun üzerine konabilecek bir veri yok.” dedi.
Çamlıbel'in “En son büyük deprem 1766'da olmuştu. Bu hesaba göre üzerine 250 yıl koyarsak 2016 yapıyor” sorusuna yanıt veren Şengör, “E işte eli kulağında. Ama bir tarih telaffuz edemeyiz. Mümkün değil. Dünyadaki bütün deprem camiasında hâlâ konuşulan; depremin önden kestirilmesi mümkün değildir. Hâlû da bu böyle” ifadelerini kullandı.
Çamlıbel'in “2019 Silivri depreminden sonra da mı devlet bu işe başka türlü bakmaya başlamadı?” sorusuna "Hayır, bakmıyor. Adamı yok” sözleriyle yanıt veren Şengör, “Kaliteli yerbilimci Türkiye'de çok az. Bir elin parmakları kadar. Mesela benim gibi adamlar başına bir şey gelir korkusuyla devletle çalışmak istemiyor. Her şeye ve her şeye rağmen güvendiğim bir kurum var benim; Türk Silahlı Kuvvetleri.” diye konuştu.
Bu kadar kısa zamanda çalışmaların yetişmeyeceğini belirten Şengör, İstanbul depreminin de bugünkü koşullarda yaşanacağını belirtti.