Sıfır atık projesi Sincan'a ödül getirdi
Sincan Belediyesi art arda alınan ödüllerin gururunu yaşıyor. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İdealkent Ödülleri Töreni’nde Sincan Belediyesinin ‘sıfır atık’ projesi ödül getirdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-21 13:54:35

Güncelleme Tarihi: 2020-01-21 13:54:35

Art arda üç ödül almanın haklı gururunu yaşayan Sincan Belediyesi bu kez uluslararası alanda büyük bir başarı yaşadı.

İdealkent Ödülleri”nin bu yılki sahipleri arasında Sincan Belediyesi de yer aldı. Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen İdealkent Ödülleri Töreni'nde “1. Sınıf Atık Getirme ve Kompost Üretim Tesisi” projesi, Sincan Belediyesine ödül getirdi. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan'a ödülü, Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi için Şehirler ve Bölgeler Birliği Genel Müdürü Francesco Lembo takdim etti.

Başkan Ercan, uluslararası platformda kazanılan başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sıfır atık konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Hanım tarafından 2017 yılında başlatılan seferberlikle eşzamanlı olarak düğmeye bastık. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin en başarılı belediyesi seçildik, kasım ayında Haliç Kongre Merkezi'nde ödülümüzü almıştık. Bugün de uluslararası bir platformda çalışmalarımızın takdir edilmesi bizi oldukça onure etti. Sincan'ı ve Ankara'yı burada en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Sincan'da her yer sıfır atık

Çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı barındıran “sıfır atık” seferberliğine ilişkin çalışmalar Sincan Belediyesinde artarak devam ediyor. Sincan Belediyesi; meydanlara, sokaklara, iş yerlerine toplam 34 adet Mobil Atık Getirme Merkezi kurdu. Ahi Evran Mahallesi'nde 1. Sınıf Atık Getirme İstasyonu kurularak 17 ayrı atığın geri dönüşümü sağlandı. Sıfır atık seferberliğinin artarak devam edeceğini kaydeden Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, “Ambalaj atıkları çöp değildir. Kâğıt, karton, plastik, cam ve metal atıklarınızı evsel atıklarından ayrı olarak hazırlanan geri dönüşüm konteynerlerine atarak sizler de geleceğe katkı sağlayın” sözleriyle Sincan halkından “sıfır atık” desteği istedi.

İlk yerel kompostlama merkezi kuruldu

Sincan Belediyesi, “Sıfır Atık Projesi” kapsamında kurduğu Kompost Üretim Tesisi ile çöpleri dönüştürerek organik gübre üretiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe kapsamında alınan kompostlama makinası ile ilk yerel kompostlama tesisini kuran Sincan Belediyesi ilçenin çöp ve organik atıklarından organik gübre elde ediyor.

Aylık ortalama 550 kg kompost elde ediliyor

Kompost, her türlü organik atığın toplanıp bir araya getirilerek uygun nem, oksijen ve sıcaklık değerlerinin sağlandığı ortamda yararlı mikroorganizmalar tarafından çürütülerek elde edilen doğal bir gübre. Sincan Belediyesi, 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi içerisindeki Kompost Üretim Tesisinde bulunan ve 2 Ağustos 2018 tarihinde temin edilen tam otomatik makina ile aylık ortalama 550 kg organik gübre üretiyor. Toprağın organik maddelerce zenginleşmesi sağlanarak belediyeye bağlı parklarda ve sera bitkilerinde kullanılıyor.

Kompostun faydaları neler?

-Kompostlama ile organik atıklar tekrar dönüşüme dahil edilerek değerlendirilmesinin yanı sıra toprağın pH dengesini düzenliyor. Topraktaki toksinleri nötralize edilerek toprak yapısı iyileştirilip zenginleştiriliyor.

-Ayrıca yağışın az olduğu ya da hiç olmadığı dönemlerde topraktaki nemi koruyup buharlaşmayı azaltıyor.

-Bitkilerin besin edinimi de kolaylaştıran kompost, bitkinin büyümesini hızlandırarak bitkileri güçlendiriyor.

-Zararsız ve besin yönünden zengin olan kompost, çevre dostu olması yönüyle de dikkat çekiyor. Kompost üretimi ile hem toprağı iyileştirici özellikte gübre elde ediliyor hem de geri dönüşüme büyük ölçüde katkı sağlanıyor.