Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Suriye'de yaşanan iç savaş ve bölgede yaşanan diğer tüm gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin Suriye'de hata yapmadığını ve başından beri insani sorumluluk çerçevesinde hareket ettiğini ifade eden Sinirloğlu, Habertürk'e yapmış olduğu açıklamalar kapsamında Türkiye'nin Suriye politikasının temelini değerlendirdi.
"SURİYE KRİZİ BÖYLE ÇIKTI"
Sinirlioğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:
"Şimdi herkes Suriye'deki krizle ilgili olayları farklı hatırlıyor. Bence objektif olmak lazım, başından itibaren ne oldu, Türkiye ne dedi; ona bakmak lazım. 2011 Mart'ında halk korkusunu yenip sokaklara çıkınca, Türkiye o zaman temasta olduğu Esad yönetimi ile diyaloğunu açık tuttu ve halkın talepleri doğrultusunda demokratik bir açılım yapmanın tek çıkış yolu olduğu mesajını verdi. Fakat yönetim bunu dinlemedi ve baskı ile halkın taleplerini geri çevirdi. Kriz oradan çıktı zaten. Halkı ile savaşan bir yönetimin başarılı olması mümkün değildir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada, "600 bin kişinin ölümüne sebep olan bir kişiyi hala Suriye'nin başında tutmak, o kişilere kişiye saygısızlıktır. Biz hayatını kaybeden bu insanlara acaba kendimizi nasıl affettireceğiz? Bu insanların hepsi Esad iktidardayken öldü" demişti.
GENİŞ KATILIMLI TOPLANTILAR YAPILIYORDU
Nitekim aradan geçen 5 yıl içinde ülkenin neredeyse tamamı tarumar oldu. 600 bin insan öldü. 5-6 milyonu mülteci oldu. Birdenbire güney sınırımızda iç savaş içinde, paramparça bir ülke ortaya çıktı. Bu tablonun terörizmi teşvik edeceği ve mülteci sorunu ortaya çıkaracağı tespitini biz 2011 yılında yaptık. Hatırlayacaksınız, iki ülke hariç bütün dünya Suriye halkının yanındaydı ve Esed'ın gidişini destekliyordu. O dönemde geniş katılımlı “Suriye'nin Dostları Grubu” toplantıları yapılıyordu.
REJİME BÜYÜK BİR ASKERİ YARDIM BAŞLATTILAR
Değişen tablo nasıl ortaya çıktı, onu da iyi hatırlamamız lazım. 2013 yılında rejim çok zor bir durumdaydı ve kimyasal silah kullandı. O anda ABD “Bu bizim için kırmızı çizgidir, bu geçildiği takdirde gereken askeri müdahaleyi yaparız” dedi ama bu açıklamanın gereğini yapmadı. Bunun üzerine başkaları durumdan vazife çıkardı, rejime büyük bir askeri yardım başlattılar.
TÜRKİYE HATA YAPTI MI?
Bu durum kargaşayı uzattı. “Türkiye hata mı yaptı?” diye soruyorsunuz. Nerede hata var? Biz başından beri insani sorumluluklarımızı yerine getirdik, canını kurtarmak isteyenlere sınırlarımızı açtık. Terör konusunda da elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik.
IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYORUZ
Türkiye, Irak'ın birliğini ve toprak bütünlüğünü en güçlü şekilde destekliyor. Bu bir ilke tutumudur ve hiçbir zaman değişmez. “Bunlar yapay sınırlar” vesaire denilebilir ama tartışmaya başladığınız zaman nerede duracağınızı kimse kestiremez.
Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelere görmezden gelemeyeceğini belirten Milli Savunma Bakanı Işık, "Musul gibi tarihi bağlarımız olan bir şehrin demografik yapısının değiştirilme girişimlerine de Türkiye'nin kayıtsız kalmasını hiç kimse beklemesin." dedi