'Soğuk algınlığı dönemindeyiz' diyen Dr. Yüce'den uyarı: Her soğuk algınlığında hastanelere başvurulmamalı
Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Türe Yüce, mevsim değişikliğinden dolayı soğuk algınlığı döneminde olduğumuza dikkat çekerek, 'Kış aylarının bitimindeki dönemde normal soğuk algınlığı da görülebiliyor. Vatandaşlarımız her soğuk algınlığı sebebi ile hastanelere başvurmamalı. Acilde virüse temas etme ihtimali çok yüksek.' ifadelerini kullandı.

Oluşturma Tarihi: 2020-03-20 20:16:13

Güncelleme Tarihi: 2020-03-20 20:16:13

Sağlık Bakanlığı tarafından tüm hekimlere koronavirüse ilişkin bir tanımlama yapıldığını söyleyen Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Türe Yüce "Sağlık Bakanlığı koronavirüs riski taşıyan vaka tanımlarını, 'Son 15 gün için yurtdışından dönüş öyküsü olan, yine son 15 gün içinde koronavirüs tanısı ya da şüphesi ile hastanede yatan bir hastayla temas öyküsü olan kişiler' şeklinde yaptı. Eğer bu kişilerde ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığı belirtileri varsa yüksek risk grubu içine giriyorlar." dedi.

"ACİLDE VİRÜSE TEMAS ETME İHTİMALLERİ ÇOK YÜKSEK"

"Vatandaşlarımız her soğuk algınlığı sebebi ile hastanelere başvurmamalı. Acilde virüse temas etme ihtimalleri çok yüksek." diyen Dr. Yüce, "Soğuk algınlığı olan hastaların semptomatik tedavilerine rağmen ateşleri düşmüyorsa, boğaz ağrıları geçmiyorsa ve nefes darlığı da başladıysa biz o zaman onları takip altına alıyoruz. Ateşin tanımını da 'ateş düşürücülerine rağmen düşmeyen ateş' şeklinde yapıyoruz." diye konuştu.

HASTALARA 48 SAAT UYARISI

Soğuk algınlığı şikayetleri ile hastaneye başvuranların ilaçlı tedaviye başlandıktan sonraki 48 saatine dikkat çeken Dr. Yüce, şöyle konuştu:

"Şüphelendiğimiz hastalarda solunum sayısı, akciğer filmi ve kan değerleri kontrolü yapıyoruz. Dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da hastalara düşen sorumluluk noktasında olacak. Hastaların ilaçlarını yazıp onları evlerine gönderdiğimizde ilk 48 saat süresince kendilerini mutlaka gözlemlemeliler. Eğer ilaçlı tedaviye başlandıktan sonraki ilk 48 saat içinde hastada bir düzelme olmuyorsa mutlaka yeniden doktora başvurmalılar. Tabii ki bu 48 saat dolmadan bir nefes darlığı başlıyorsa 48 saati beklemeden tekrar hastaneye gitmeliler. Zaten biz hekimler de muayene ettiğimiz hastalarımızı bu şekilde bilgilendiriyoruz."