Avustralya merkezli Stratejik Politika Enstitüsü'nün (ASPI) insan hakları ihlalleri raporunda Doğu Türkistan'da binlerce camiyi yıktığı bilgisi paylaşıldı.
Stratejik Politika Enstitüsü'nün yüzlerce uydu görüntüsü ve istatistik çalışmalarına dayandırdığı rapora göre Çin yönetimi, çoğu son 3 yılda olmak üzere 8 bin 500 camiyi tamamen yıktı.
Sincan'da 15 bin 500 sağlam ve az hasarlı caminin kaldığı tahmin ediliyor.
Rapora göre bu, 1960'larda uygulanan Kültür Devrimi'nin körüklediği on yıllık ulusal kargaşadan bu yana bölgedeki en düşük sayı oldu.
Ayrıca, Doğu Türkistan'daki türbeler, mezarlıklar ve hac yollarının da dahil olduğu önemli yerlerin yaklaşık üçte birinin yıkıldığı vurgulanan raporda, Doğu Türkistan'daki Hristiyan kiliseleri ve Budist tapınaklarına dokunulmadığının belirtilmesi dikkat çekti.
Çin rejimi ise, Doğu Türkistan halkının tam bir dini özgürlüğe sahip olduğu konusunda ısrar ediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Doğu Türkistan'da 24 bin cami olduğunu iddia ederek, “Doğu Türkistan'daki toplam cami sayısı, Müslüman kişi başına düşen ortalama cami sayısı bazı Müslüman ülkelerden daha fazla” dedi.
İnsan hakları grupları, çoğunluğu Türkçe konuşan bir milyondan fazla Uygur ve diğer Müslümanların ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda tutulduğunu, dini inançları da dahil geleneklerinden vazgeçmeye zorlandığını belirtiyor.
Çinli yetkililer ise, söz konusu kampları ‘mesleki eğitim merkezleri' olarak nitelendirirken, yoksulluk ve aşırılıkla mücadele için gerekli olduğunu savunuyor.
Kaynak: Şarku'l Avsat