Stoltenberg: Fırat Kalkanı'ndan memnunuz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'IŞİD'le mücadelede Suriye'deki durum son derece zor. Korkunç bir şiddet görüyoruz özellikle Halep'te. Bir koordinasyon gerekliliği var' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-09-09 10:36:34

Güncelleme Tarihi: 2016-09-09 10:36:34

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin Suriye'de IŞİD hedeflerine karşı başlattığı Fırat Kalkanı harekatı hakkında, "Türkiye, Suriye ve Irak'taki gelişmelerden en çok etkilenen ülke ve kendini koruma hakkı var. IŞİD'e karşı mücadelede ilerleme sağlanmasından memnunuz, örgütün yenilmesi zaman alacaktır" dedi. 

Stoltenberg, CNNTürk'te gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

NATO Genel Sektereterinin açıklamalarının satırbaşları şöyle:

FIRAT KALKANI OPERASYONU: Türkiye'nin bu konudaki çabalarını yoğunlaştırmasından memnunum. IŞİD'e karşı mücadele önemli. Türkiye, Suriye ve Irak'taki gelişmelerden en çok etkilenen ülke ve kendini koruma hakkı var. IŞİD'e karşı mücadelede ilerleme sağlanmasından memnunuz, örgütün yenilmesi zaman alacaktır.

UÇUŞA YASAK BÖLGE: Biz Türkiye'ye destek veriyoruz ama Suriye içerisinde yokuz. Benim operasyonel ayrıntılara girmem doğru olmaz.

TÜRKİYE VE RUSYA İLİŞKİLERİ: Normalleşmeden biz de memnunuz. Uçağın düşürülmesinden sonra Moskova ve Ankara arasında diyalog çağrısında bulunmuştuk. Rusya'nı izole etmememiz lazım, diyalog istiyoruz, yapıcı bir ilişki istiyoruz.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ: Sayın Dışişleri Bakanı'yla görüştüm darbe girişimi olduğu saatlerde ve Cumhurbaşkanı ile de görüştüm. Bu benim 5'inci ziyaretim Türkiye'ye. NATO adına defalarca dile getirdik, sonrasında da dile getirdik. Bir kez daha Türkiye'de olmak ve dayanışmada bulunmaktan memnunuz.

PYD VE FETÖ: IŞİD'le mücadelede Suriye'deki durum son derece zor. Korkunç bir şiddet görüyoruz özellikle Halep'te. Bir koordinasyon gerekliliği var. Biz de ABD ve Türkiye'nin temas halinde olmasından memnunuz. Bu bütün NATO müttefikleri için önemli bir şey.

TÜRKİYE'NİN NATO'DAN AYRILMASI: Türkiye, NATO'nun güçlü, kararlı ve değerli bir üyesidir. Türkiye'nin NATO'ya, NATO'nun da Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye önemli bir müttefik. NATO içerisinde ikinci büyük orduya sahip bir müttefik. Önümüzdeki zamanda da üyelik devam edecek.

TARTIŞLAN AÇIKLAMALAR: Darbe girişimine katılanların yargılanması önemli. Ben hukukun üstünlüğü vurgusu yaptım. Siyasi liderlikte, yönetim de bunun altını çizdi. Demokratik kurumların gücünün gösterilmesi bakımından bunu önemli buluyorum.

TÜRKİYE'NİN NATO'DAKİ KONUMU: Darbe girişiminden sonra yaşanan bir takım zorluklara rağmen Türkiye NATO kapsamında bütün taahhütlerini yerine getirdi ve katkılarda bulundu. Zor bir dönem olduğunu biliyoruz ama NATO kapasitesine bakıldığında, taahhütlere bakıldığında üstüne düşeni yerine getiriyor.